go directly to the article

Fietscoaches aan de slag bij centraal station

Op het stationsplein, in de Stationsstraat, de Percee, de Wyckerbrugstraat en de Rechtstraat zullen de coaches fietsers attenderen op de ondergrondse stalling en andere stallingsmogelijkheden in het het stadsdeel Wyck. De afgelopen weken is gebleken dat lang nog niet iedereen de ingang van de nieuwe stalling herkent en nog niet vertrouwd is met de gebruiksmogelijkheden. Daarom zullen de coaches het gesprek aangaan met de fietsers om ze wegwijs te maken en te horen waarom mensen wel of geen gebruik maken van de stallingsmogelijkheden. Tegelijkertijd wordt ook een enquête gehouden onder ondernemers en hun werknemers over fietsparkeren in Wyck.

Als het echt niet anders kan

Maastricht Bereikbaar en gemeente Maastricht zetten in op extra informatie en de inzet van fietscoaches. Verder zal de gemeente in september de zogenaamde weesfietsen verwijderen. Dit zijn fietsen die eruitzien alsof ze lang niet meer gebruikt zijn en mogelijk geen eigenaar meer hebben. Vaak zijn ze kwalitatief slecht en is bijvoorbeeld een band lek, ontbreekt een trapper of andere onderdelen. Alleen deze fietsen worden van een label voorzien waarop staat dat de fiets over veertien dagen verwijderd wordt. De fietsen worden naar het fietsdepot aan de Gerardusweg gebracht. Daar kunnen ze weer gratis worden opgehaald. Als het echt niet anders kan zal de gemeente vanaf 1 oktober handhavende maatregelen treffen.

Overleg met ondernemers

Er is meer tijd nodig voor een proef met nieuwe parkeervakken elders in Wyck voor fietsers die hun rijwiel maar even kort willen stallen om bijvoorbeeld snel een winkel te bezoeken. Ondernemers hebben aangegeven eerst met de gemeente in overleg te willen gaan over de exacte plekken voor het kortparkeren.

Faciliteiten

De nieuwe ondergrondse fietsenstalling biedt verschillende mogelijkheden. De eerste 24 uur zijn gratis. Daarna kost stallen 1,25 euro per dag. Inchecken kan eenvoudig met een OV-kaart, maar óók met een gratis leenkaart. Fietsers kunnen dus altijd binnen. De openingstijden zijn ruim: 7 dagen per week, iedere dag vanaf een kwartier voor de eerste trein tot een kwartier na de laatste trein. Als die trein vertraging heeft, blijft de stalling langer open. En heeft een fietser hulp nodig? Fietsband oppompen hoort ook nog bij de service.

Maastricht wil fietsers graag faciliteren. Daarom is onder meer de supermoderne ondergrondse fietsenstalling bij het Centraal Station aangelegd. Op topdagen maken al zo’n 1.500 fietsers hiervan gebruik. De oude overdekte stalling bood plek aan 200 fietsen per dag. Dus we gaan vooruit. Maar er is ruimte voor meer! Dagelijks kunnen er 3.000 fietsen gestald worden. Bovengronds stallen is niet meer nodig. Daarom heeft de gemeente aan Maastricht Bereikbaar opdracht gegeven voor een fietscampagne. Eind dit jaar zal Maastricht Bereikbaar alle ervaringen evalueren en aanbieden aan het college.

Questions about this press release? Then contact Désirée Florie or Jelle Ummels.
Désirée Florie
Projectleider communicatie
Jelle Ummels
Projectleider Gebiedsgerichte aanpak & Binnenstad
Want to stay up to date?
Every two weeks, more than 15,000 subscribers receive travel tips, smart mobility solutions, and stories from commuters and business owners who travel smarter in South Limburg.
Subscribe to our newsletter here