go directly to the article

Start fietscampagne ‘Staat ‘ie goed?’

Naar beneden

Inderdaad: je moeten even de tijd nemen om naar beneden te gaan. Maar dan staat je fiets wél overdekt en veilig. En de eerste 24 uur is gratis. Daarna betaal je 1,25 euro per dag. Je checkt simpel in met een OV-kaart. Heb je die (nog) niet? Dan kun je gebruik maken van een gratis leenkaart. Je staat dus nooit voor een gesloten deur. De openingstijden zijn ruim: 7 dagen per week, iedere dag vanaf een kwartier voor de eerste trein tot een kwartier na de laatste trein. Als die trein vertraging heeft, blijft de stalling langer open. En heb je een keer hulp nodig? Fietsband oppompen hoort ook nog bij de service.

Het gemak dient de mens zou je denken... Toch staan iedere dag nog honderden fietsen voor het station. Bewoners, bezoekers en ondernemers ergeren zich daaraan. Daarom start Maastricht Bereikbaar, in opdracht van gemeente Maastricht, op zaterdag 14 juli met de campagne ‘Staat ‘ie goed?’ Rondom het station worden drie grote billboards geplaatst om te wijzen op het gebruikersgemak van de ondergrondse stalling. Een promotieteam zal in de week van zaterdag 14 juli tot vrijdag 20 juli flyers uitdelen en fietsers oproepen vooral niet lukraak te parkeren. Reeds geparkeerde fietsen krijgen een symbolische groene of rode kaart met daarop info over het gebruik van de stalling. Parallel worden ondernemers bezocht om hen te informeren over de campagne en zo hun werknemers en klanten te stimuleren gebruik te maken van de ondergrondse stalling. Ook tijdens de INKOM op de informatiemarkt van maandag 20 augustus, zal Maastricht Bereikbaar studenten attenderen op het fietsgebruik in de stad.

Fietscoaches

In de maand september doen we er nog een schepje bovenop. Dan zullen fietscoaches de fietsers rondom het station en in de Stationsstraat, de Wyckerbrugstraat en Rechtstraat attenderen op de stallingsmogelijkheden in Wyck, inclusief de nieuwe ondergrondse stalling. Ze zullen ook het gesprek aangaan: Waarom maak je er wel of geen gebruik van? Verder komen er elders in Wyck als proef nieuwe parkeervakken voor fietsers die hun fiets maar even willen stallen voor bijvoorbeeld een snelle boodschap. De exacte plekken voor het kortparkeren zullen nog door de gemeente, na overleg met de ondernemers, worden aangewezen. Alle ervaringen worden dit najaar geëvalueerd en aangeboden aan het college.

Hij staat goed in de stalling!

Maastricht wil een gastvrije stad zijn; niet alleen voor fietsers, maar voor al onze inwoners en bezoekers. Daarom geven we fietsers de ruimte en faciliteren we ze waar we kunnen. Wethouder Gert-Jan Krabbendam van Mobiliteit: “Ik ben blij met deze campagne zodat straks iedereen weet van het gebruiksgemak van de ondergrondse stalling. Gewoontes doorbreken is lastig, maar ik reken erop dat we heel wat mensen kunnen overtuigen om hun fiets niet meer zomaar ergens neer te zetten.” De ervaringen en resultaten van de campagne en de inzet van fietscoaches worden geëvalueerd. De conclusies worden betrokken bij de inzet van verdere maatregelen (zoals handhaving).

Questions about this press release? Then contact Désirée Florie or Jelle Ummels.
Désirée Florie
Projectleider communicatie
Jelle Ummels
Projectleider Gebiedsgerichte aanpak & Binnenstad
Want to stay up to date?
Every two weeks, more than 15,000 subscribers receive travel tips, smart mobility solutions, and stories from commuters and business owners who travel smarter in South Limburg.
Subscribe to our newsletter here