Ga direct naar het artikel
8 maart 2019

29 maart 2019: sluiting P+R Maastricht Zuid

P+R-terreinen aan de rand van Maastricht zijn belangrijk om de (auto)druk op de binnenstad te verminderen. In 2018 maakten 160.000 forenzen gebruik van P+R Maastricht Noord. P+R Maastricht Zuid bleef steken op 5.500 parkeerders. De samenwerkende partners gemeente Maastricht, Maastricht Bereikbaar, Arriva en MECC Maastricht hebben besloten P+R Maastricht Zuid met ingang van 29 maart te sluiten en op zoek te gaan naar andere kansrijke locaties.

P+R Maastricht Zuid gelegen in de parkeergarage P5 van MECC Maastricht startte in 2017 als proef voor automobilisten uit het zuiden en oosten van Maastricht om het centrum tijdens de afsluiting van de Noorderbrug en op drukke dagen bereikbaar te houden. Bezoekers en forenzen konden bij P+R Maastricht Zuid gratis parkeren als ze verder reizen naar het centrum met buslijn 1, 5 (tegen regulier tarief) of 10 (voor €2,- p.p. voor een dagretour).

Parkeerguides en info langs de weg

Sinds de opening in 2017 werd doorlopend bekendheid gegeven aan deze P+R-locatie onder anderen met de inzet van parkeerguides op drukke dagen en de inzet van Dynamische Route-informatiepanelen (DRIPS) langs de weg. Ondanks al deze promotie bleef het aantal gebruikers achter. De afstand van de snelweg tot aan de P+R en de afstand tot aan de bushalte blijken relatief gezien (te) groot.

Alternatieven?

Parkeren in parkeergarage P5 van het MECC kan na 29 maart nog steeds tegen het reguliere tarief van maximaal €15,- per dag. Bezoekers en forenzen kunnen gebruik gaan maken van P+R Noord. Parkeren is daar altijd gratis en doorreizen naar hartje Maastricht met de bus, trein, of (deel)fiets is goedkoop. De samenwerkende partners bieden de huidige gebruikers van P+R Maastricht Zuid het alternatief om een maand lang gratis te proberen of P+R Maastricht Noord een geschikte vervanging is.

Op zoek naar kansrijke P+R-locaties

Door de pilot van P+R Zuid en de ervaringen met P+R Noord is nu helder wat (niet) goed werkt. De samenwerkende partners gemeente Maastricht, Provincie Limburg, Maastricht Bereikbaar en Arriva blijven op zoek op zoek gaan naar andere potentieel kansrijke P+R-locaties.

Blijf op de hoogte

Volg de ontwikkelingen rondom de P+R-terreinen in Maastricht via onze website en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Elke twee weken ontvangen meer dan 15.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief