Ga direct naar het artikel
1 juli 2020

Persoonlijke boodschap van Rob Schaap

"2020: een jaartal dat we ons nog lang zullen heugen"

De oliecrisis, Tsjernobyl, de Millenniumbug, 9/11, de kredietcrisis, Fukushima en actueel COVID-19. Dit zijn een aantal van de crisissen die in mijn werkzame leven voorbijkwamen en die voor de maatschappij nogal wat impact hebben gehad. En dan laat ik de oorlogen in de afgelopen vijftig jaar buiten beschouwing. Bij elke crisis werden we als maatschappij met onze neus op nieuwe feiten gedrukt en leerden we leven met een nieuw normaal. Van elke crisis hebben we geleerd en elke crisis leverde winnaars en verliezers op.

Ook voor Zuid-Limburg Bereikbaar was het gevolg van de gezondheidscrisis ingrijpend. De meeste van onze activiteiten moesten worden stopgezet.  In de afgelopen weken moest ik vaak aan een citaat van Johan Cruyff denken: ‘Elk nadeel heb z’n voordeel’. We hebben namelijk en masse thuisgewerkt en de verwachting is dat we dat voorlopig ook nog wel even blijven doen. De files waren als sneeuw voor de zon verdwenen en de rijwielhandelaren hebben het sinds de opheffing van de lockdown razend druk. Het openbaar vervoer werd daarentegen zo goed als knock-out geslagen, en het zal nog lang duren voordat het gebruik hiervan zich weer heeft hersteld.

Is ons doel nu bereikt en kunnen we Zuid-Limburg Bereikbaar opdoeken? Nee! Geleidelijk zullen we waarschijnlijk toch weer vaker naar het werk reizen. Dat doen we dan voorlopig niet massaal met het openbaar vervoer en ook niet door te carpoolen. In de zomermaanden wellicht nog met de fiets of de e-bike, maar hoe ziet het eruit in november bij mist en natte sneeuw? Ik laat het antwoord over aan jullie fantasie.

Ik wens jullie inspiratie bij het lezen van deze nieuwsbrief en nodig jullie van harte uit om samen met ons het thema ‘Slimme, veilige en duurzame mobiliteit’ een nieuwe boost te geven.

Fijne zomerse weken gewenst!

Rob Schaap | Mobiliteitsmakelaar Zuid-Limburg Bereikbaar

Rob Schaap
Mobiliteitsmakelaar