Ga direct naar het artikel
9 oktober 2020

Directievoorzitter van Kragten, Jan-Willem Boots over thuiswerken

"Het aantal dienstreizen is drastisch gedaald, wat ook gunstig is voor het aantal files en de CO2-uitstoot."

“Toen we in maart geconfronteerd werden met de coronamaatregelen, was dat wel even schrikken”, erkent Jan-Willem Boots, directievoorzitter van Kragten, adviesbureau voor de openbare ruimte. “De bezetting op onze twee kantoorlocaties in Herten en Den Bosch, met in totaal ongeveer 185 medewerkers, daalde van ongeveer 70% naar 15 à 20%. Als organisatie moesten we allereerst wennen aan het online werken. In het begin ging dat moeizaam, nu is dat voor iedereen al een stuk makkelijker. Lastiger was het feit dat er minder fysiek contact is. Je mist de toevallige ontmoeting met collega’s, de onderlinge verbondenheid. Dat is iets wat onze medewerkers juist waarderen, het hoort bij de cultuur van ons bedrijf.” Om toch die betrokkenheid te behouden, bedacht de onderneming alternatieven voor fysieke bijeenkomsten, zoals een online ‘zeepkistsessie’ en een zomerborrel in de vorm van een online pubquiz.

Dienstreizen

Hoewel er sinds de zomer weer wat meer mensen naar kantoor komen, is het thuiswerken bij Kragten inmiddels tot het nieuwe normaal gaan behoren. “We moeten daar ook praktisch in zijn”, meent Jan-Willem. “Het kan reistijd en geld schelen als iemand niet eerst naar het werk komt, maar een uurtje thuis werkt en van daaruit naar een afspraak rijdt.” Niet alleen de vermindering van het woon-werkverkeer, ook het online communiceren met klanten leidt tot kostenbesparing. “Het aantal dienstreizen is drastisch gedaald, wat ook gunstig is voor het aantal files en de CO2-uitstoot.”

Een duurzaamheidsenquête die Kragten vorig jaar liet uitvoeren onder de werknemers, wees al uit dat duurzame mobiliteit een belangrijk thema is binnen de organisatie. “Naar aanleiding daarvan hebben we ons aangemeld bij de werkgeversaanpak van Zuid-Limburg Bereikbaar en SHAREuregio, dat onder meer elektrische (deel)auto’s grensoverschrijdend wil inzetten.”

Hybride werken

Bij Kragten bekijken ze momenteel manieren om een vorm van hybride werken te continueren. “We denken dat één à twee dagen thuiswerken voor de meeste medewerkers tot de mogelijkheid moet behoren. De voordelen daarvan zijn duidelijk: het is duurzaam, je bent minder reistijd kwijt en de balans tussen werk en privé verbetert, omdat je je dag naar eigen behoefte kunt indelen. Maar we willen wel flexibel zijn: niet iedereen kan thuis even goed werken. Voor die mensen bieden we een goede en veilige werkplek op kantoor. Uiteindelijk willen we dat doen waar onze medewerkers zich het prettigst bij voelen.”

Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief