Ga direct naar het artikel
16 maart 2021

Henk Winckens van Enexis over de slimme bandenpomp op locatie

"Kiezen voor een slimme bandenpomp op locatie is de goedkoopste manier om de veiligheid van je medewerkers op de weg te verhogen."

Met twee nieuwe locaties in Noord-Limburg is de slimme bandenpomp ook in Limburg in opmars. Medewerkers van Enexis in Maastricht kunnen hun (zakelijke) auto’s op het werk oppompen. Enexis koos in 2016 bewust voor slimme bandenpompen op hun locaties laat Henk Winckens, adviseur vervoersmobiliteit bij Enexis weten. “Met voldoende opgepompte banden verhogen we de veiligheid van onze werknemers op de weg. De remweg wordt aanzienlijk verkort en met banden op de juiste spanning is de wegligging optimaal.”

“Ook is de kans op een lekke band veel kleiner. We voorkomen de daarmee samenhangende vervelende situaties op de weg voor onze storingsmonteurs die dagelijks rondrijden door heel Nederland. Een lekke band, of nog erger, een klapband komt nooit gelegen.”

1.250 nieuwe banden uitgespaard!

In totaal heeft Enexis Groep in Nederland veertien slimme bandenpompen op hun terreinen staan. Henk vervolgt: “Naast het verhogen van de veiligheid bleek er ook een mooie bijvangst in de kosten te zijn. De pompen blijken namelijk kostenneutraal te werken. Met banden op de juiste spanning hebben we voor ons wagenpark 1.250 nieuwe banden uitgespaard! We voorkomen namelijk dat banden onnodig snel slijten. Niet alleen de kosten vinden we daarbij belangrijk, ook het onnodig produceren van afval is absoluut een positieve bijvangst van de slimme bandenpomp.”

2018 Henk Winckens Enexis 2

Meetresultaten

Met voldoende opgepompte banden verbruik je minder brandstof, maak je minder lawaai en schaad je het milieu minder. “Via slimme software die gekoppeld is aan de bandenpomp kunnen we precies monitoren hoe vaak de pompen gebruikt worden, en wat onze kosten- en CO2-besparingen zijn. De meetresultaten krijgen we mooi op een presenteerblaadje aangereikt.”

Gratis en makkelijk in gebruik

Met de slimme bandenpomp breng je snel en makkelijk je banden op de juiste spanning. De pompt bepaalt op basis van het kenteken de juiste spanning. Henk: “Even bij een tankstation stoppen en 50 cent betalen om de banden van je bedrijfswagen op te pompen is voor veel medewerkers een te hoge drempel. De slimme bandenpomp is gratis en makkelijk te gebruiken. Snel even de banden checken en oppompen is nu geen probleem meer. We merken dat onze medewerkers vertrouwen op het apparaat. Als een pomp tijdelijk buiten gebruik is vanwege een storing, merken we uit de reacties meteen dat de pomp gemist wordt. Zelfs de banden van onze heftrucks en kruiwagens brengen we er mee op de juiste spanning!”

Eén keer per maand banden checken

Enexis wijst haar medewerkers regelmatig op het gebruik van de slimme bandenpomp. Henk: “We herhalen regelmatig de boodschap dat het belangrijk is om elke maand de spanning van de banden van je auto te checken. Twee keer per jaar voor de zomervakantie en voor de winter attenderen we nog eens extra op de veiligheid van goed opgepompte banden. Zeker in de winter zijn banden op de juiste spanning extra belangrijk en voorkomen we nare situaties op de weg.”

Slimme sleutelhanger voorkomt vieze handen!

Zelfs op mogelijk vieze handen tijdens het losdraaien van het ventiel van de band, bedachten ze bij Enexis iets: “Bij de receptie van elke locatie zijn slimme sleutelhangertjes verkrijgbaar. Met het sleutelhangertje kun je eenvoudig en zonder vieze handen te krijgen, het ventiel losdraaien en weer vastzetten.”

Verhoog de veiligheid op de weg

Henk benadrukt het graag nogmaals: “Kiezen voor een slimme bandenpomp op locatie is de goedkoopste en simpelste manier om de veiligheid van je medewerkers op de weg te verhogen. Met goed opgepompte banden verkort je de remweg en dat kan net het verschil maken bij het voorkomen van een aanrijding op de weg. Met alle emotionele schade en herstelkosten als gevolg.”

Vergoeding slimme bandenpomp op locatie

Ook interesse om jouw medewerkers met de juiste bandenspanning te laten rijden? En ben je als werkgever aangesloten bij Zuid-Limburg Bereikbaar? Maak dan gebruik van een bijdrageregeling en laat tegen een vergoeding een slimme bandenpomp bij jou op het terrein plaatsen. 

Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief