Janssen Group over de fietsleaseregeling
"We maken een nieuwe fiets aantrekkelijk voor onze werknemers als extra motivatie, zonder geld bij te leggen!"
Fietsen is gezond, goed voor de omgeving en een voordelig alternatief voor de auto. De overheid biedt dan ook diverse gunstige regelingen voor bedrijven die de fiets aantrekkelijker maken. Maar makkelijk is het niet om die allemaal te doorgronden. Dat ondervond Roxanne Dormans als HR-functionaris bij Janssen Group aan de Beatrixhaven in Maastricht: “Zuid-Limburg Bereikbaar zocht een heleboel zaken voor ons uit en koppelde ons aan de juiste partijen.”
“Eind september 2020 hebben we de fietsleaseregeling ingevoerd en sindsdien maken negen medewerkers vanuit alle gelederen binnen onze organisatie van de regeling gebruik.” Bij Janssen Group vinden ze fitte en vitale medewerkers belangrijk: “Onze medewerkers maken vaak lange dagen. Tijd voor sport en beweging is er vaak niet. Fietsend naar het werk komen en fietsend naar huis gaan, is al een belangrijk stukje beweging op een werkdag.”

Meer bewegen op een dag
“Veel van onze medewerkers wonen in de buurt en kunnen met de fiets naar hun werk komen. Op het werk zitten ze veel. Niet alleen het kantoorpersoneel, maar ook de machinisten en chauffeurs brengen veel tijd zittend door in hun cabine of vrachtwagen. Met deze regeling kunnen we onze medewerkers stimuleren iets aan hun gezondheid te doen en meer te bewegen op een dag.”
Gelijkheid
Voor Roxanne was het belangrijk dat iedereen in de organisatie over een fiets kan beschikken. “Of je de fiets nu voor het werk of privé gebruikt: het gaat erom dat medewerkers worden gestimuleerd meer te bewegen.” Nadat een medewerker Roxanne op de regeling had gewezen, ging ze eerst op zoek naar antwoorden op haar vragen over de regeling. “Projectleider fietsstimulering Edwin Claessens van Zuid-Limburg Bereikbaar zocht alle vragen voor mij uit. Hij bundelde ze zelfs in een brochure, zodat ook andere werkgevers in een oogopslag zien hoe de fietsleaseregeling werkt. Bij Janssen Group wisten we nu waar we aan toe waren en we besloten voor de regeling te gaan.”
Iedereen kan meedoen
Roxanne is blij verrast met de vele voordelen van de regeling: “Iedereen kan meedoen. Ook maakt het niet uit welke fiets je uitzoekt, of waarvoor je de fiets gebruikt. Het blijft dus aan de medewerker zelf of ze hun stukje beweging per dag uit de fiets willen halen. Als werkgever leasen we de fiets voor een periode van 36 maanden en stellen deze als fiets van de zaak beschikbaar aan de werknemer. De werknemer betaalt het leasebedrag aan ons maandelijks terug vanuit zijn bruto loon. Door fiscaal voordeel is de werknemer veel goedkoper uit. Ook die dure fiets moet uiteindelijk volledig terugbetaald worden, waarschuwt Roxanne. Nadat alle leasetermijnen zijn betaald kan de werknemer de fiets tegen een klein restbedrag overnemen en kan eigenaar worden van de fiets. Maar door het betalen in termijnen is het voor meer mensen mogelijk de fiets van hun wensen op dat moment aan te schaffen.”
De fiscale regels over de fiets op een rij
“De fietsleaseregeling is een mooie regeling voor jouw bedrijf en medewerkers. Als werkgever hoeft het je niets te kosten. Maar je geeft je werknemers wel de kans om extra beweging en motivering te halen uit de fiets,” zegt Roxanne. Ze heeft dan ook een tip voor andere werkgevers die overwegen om de fietsleaseregeling in hun bedrijf te introduceren: “Lees de brochure van Zuid-Limburg Bereikbaar over de fietsleaseregeling. Daarin staan alle fiscale regels voor de fiets gebundeld. Met rekenvoorbeelden. De vragen die je hebt over de regeling, vind je er zeker terug.”
Heb je na het lezen van de folder Fietslease toch nog een vraag?
Mail deze dan gerust naar Edwin Claessens, projectleider fietsstimulering. Hij helpt ook jouw bedrijf graag aan informatie en contacten.