Ga direct naar het artikel
9 september 2019

Luc Paulissen over slimme logistiek

"Met boerenverstand kom je ook al een heel eind!"

De geur van vers brood en banket komt niet vanzelf aanwaaien. Een team van 100 medewerkers bakt elke dag en vooral ‘s nacht duizenden broden bij Bakkerij Paulissen. Vanaf daar vinden ze hun weg door heel Limburg en daarbuiten. Door inzicht in de ritten en stops en een flinke portie boerenverstand konden zij na de overname van Boulangerie Van Weert hun logistiek slim bundelen. En daar blijft het niet bij. Paulissen sluit zich aan bij Zuid-Limburg Bereikbaar als convenantpartner Logistiek.

Vroeg op weg

Elke dag rollen tot 17.00 uur de bestellingen binnen bij Paulissen. ’s Nachts worden de broden, vlaaien en broodjes gebakken. Op een zaterdag vinden wel 2.500 broden en 60.000 broodjes hun weg naar de eigen winkels, diverse supermarkten, cafés en restaurants. Al vanaf 2.30 uur staan de eerste chauffeurs klaar. Zij krijgen een optimale route mee, die in de nacht is aangepast vanuit het basisschema. Vanaf 2017 spelen de broers Luc en Tom een grotere rol in het bedrijf dat opgericht werd door hun ouders Fred en Marleen. 

Heel Maastricht bakt 

Bakkerij Paulissen nam een andere bekende bakker over. Van Weert had zijn eigen productielocatie,eigen busjes en routes. Maastricht Bereikbaar hielp de bakkerij met ideeënover het stroomlijnen. “Al onze busjes werden voorzien van Track en Trace. Daardoor kregen we inzicht in onze routes en onze 60 dagelijkse stops. Planningssoftware bood voor nu te weinig meerwaarde vanwege de veelal vaste routes. Maar ook met gewoon boerenverstand waren resultaten te behalen. Van twee keer drie busjes konden we terug naar vijf.” Dat is het soort aanpassing dat direct winst oplevert voor het bedrijf, maar ook voor de omgeving.  

Eén moderne bakkerij 

Dankzij een moderne aanbouw bakt Paulissen vanaf april 2019 het brood en banket op dezelfde locatie. “Chauffeurs reden daarvoor met hun verse lading brood langs de banketbakkerij om de rest van hun lading op te halen. Vers is nou eenmaal echt vers. Soms was het banket dan nog niet klaar. Daar werden onze chauffeurs natuurlijk ook niet blij van in de vroege ochtenduren. De nieuwe situatie werkt veel beter.” Bij Paulissen smaakt slimme logistiek dan ook naar meer. In de toekomst wil de bakkerij over naar energiezuiniger vervoer. Maastricht Bereikbaar helpt ook hier bij. Binnen het convenant trekken bedrijven samen met Zuid-Limburg Bereikbaar opom bedrijfsdoelstellingen te realiseren die tevens positief uitwerken voor de bereikbaarheid en leefbaarheid van Zuid-Limburg. 

Wil je ook kijken of de logistiek in uw bedrijf slimmer kanen / of Convenantpartner Logistiek worden? Neem eens contact op met onze logistiek makelaar Mark Luikens via 06 511 65 781 of mark.luikens@zuid-limburg-bereikbaar.nl

Mark Luikens
Projectleider Logistiek