Ga direct naar het artikel
14 juni 2015

Marjolein Gravendeel over het OV

"Reizen met de trein is vergelijkbaar met een privéchauffeur"

Ik werk sinds april 2011 bij de Academie Verloskunde van Hogeschool Zuyd, en er zijn meer collega’s die vanuit Eindhoven naar Maastricht met de trein reizen. Het is heel prettig. Ik stap op in Eindhoven en stap uit in Maastricht, verder hoef ik me nergens zorgen over te maken. Als ik in de trein werk, telt dit ook mee als werktijd. Ik kijk dan bijvoorbeeld stukken van studenten na of overleg met collega’s.

Op het werk zag ik affiches hangen van de actie Samen Slim Reizen van Maastricht Bereikbaar. Ik dacht: daar wil ik wat mee doen. Gelukkig zijn er dan ook meteen collega's die mee op de trein springen. Letterlijk en figuurlijk. We zijn met een heel team dat met de trein reist. Veel van mijn collega’s reizen trouwens al met het openbaar vervoer of de fiets.

We doen nu dan ook mee aan de voorjaarsactie. Daarbij sparen we voor een goed doel: een opleiding voor verloskundigen in Afrika. We moeten nog kiezen via welke organisatie we dit doen. De organisaties zorgen ervoor dat vrouwen die nu al helpen bij bevallingen beter toegerust zijn om hun werk te doen. Ons hele team spaart mee. We hadden ook voor een uitje voor onszelf kunnen kiezen, maar dan helpen we liever 3 vroedvrouwen op een plek waar het heel hard nodig is!

Ik reis liever met de trein, maar soms moet ik met de auto vanwege afspraken op verschillende locaties. Dan merk ik dat ik echt vóór 7 uur moet vertrekken vanuit thuis, anders doe ik er erg lang over om in Maastricht te komen. Helaas is vervoer met de trein nog wel steeds behoorlijk duur. We krijgen een vergoeding van Zuyd voor het reizen met de trein, dat maakt het wel wat voordeliger. En je krijgt er natuurlijk ook veel voor terug. Ik kan werken, lezen of gewoon een beetje voor me uit staren in de trein. Het is heel relaxed. Ik sta niet in de file en zit niet zelf achter het stuur. Het is vergelijkbaar met een privéchauffeur. Ik ga lekker ontspannen van huis naar het werk en terug. En er is zelden iets aan de hand. Voor mij is het echt ideaal.