9 oktober 2020
Voor meer informatie
kijk ook eens op:
kijk ook eens op:
- Home
- Ervaringen
- Marlies Cox en Eline Hermans van VISTA Collega over thuiswerken
Voor meer informatie kijk ook eens op:
De corona-uitbraak deed ook bij mbo onderwijsinstelling VISTA College een beroep op de innovativiteit en wendbaarheid van de organisatie. Voor zowel ondersteunend als onderwijzend personeel en voor de studenten werden de meest passende oplossingen gezocht.
“In ons team werken bijna alleen maar vrouwen, van wie velen kleine kinderen hebben”, vertelt opleidingsmanager schoonheidsverzorging Marlies Cox. “Voor hen was het in het begin pittig om thuis te werken: het speelhoekje in de huiskamer werd soms de nieuwe beeldschermwerkplek. Dit heeft veel van onze ICT-vaardigheden gevraagd. Het kostte energie om dat onder de knie te krijgen. Maar iedereen heeft zich uit de naad gewerkt en inmiddels gaat het onderwijs prima. We hebben ‘blended learning’ ingevoerd: onze locaties zijn voor maximaal 30% bezet, de helft van de klas komt de ene week naar school, de andere helft de andere week. Zo kunnen we het praktijkonderwijs door laten gaan. De rest van de lessen gebeurt online. Ook hebben we stapsgewijze lessen, met verschillende begintijden, zodat niet alle leerlingen tegelijk in de spits hoeven te reizen.”
“Zeker in het begin was iedereen zoekende”, vult beleidsadviseur P&O Eline Hermans aan. “Maar na twee weken verliepen alle vergaderingen en overleggen heel gestroomlijnd via MS Teams. Was ons dit drie jaar geleden overkomen, dan was de situatie heel anders geweest.” VISTA College is met 1.650 medewerkers en ruim 16.000 studenten een grote organisatie, aangesloten bij de werkgeversaanpak van Zuid-Limburg Bereikbaar en hanteert de organisatie een mobiliteitsbeleid. “Maar dat werd ingehaald door de werkelijkheid”, zegt Eline. “Opeens stonden onze parkeerruimtes leeg. En de kosten voor dienstreizen zijn waarschijnlijk ook behoorlijk gedaald.” Tijdens de afgelopen maanden zijn de gebouwen van VISTA nooit helemaal dicht gegaan. Maar het beleid is dat ondersteunend personeel thuiswerkt, tenzij het noodzakelijk is naar de werkplek te komen. In de toekomst is het wellicht mogelijk dat ondersteunend personeel een aantal dagen per week thuis kan blijven werken. “Voor het onderwijzend personeel zijn we voortdurend op zoek naar de balans tussen digitaal onderwijs en onderwijs op locatie. Wie thuis werkt, komen we nu tegemoet: we hebben iedereen aangeboden om het eigen kantoormeubilair mee naar huis te nemen en vanaf oktober krijgt een fulltimer per maand twintig euro thuiswerkvergoeding. Voor onderwijzend personeel handhaven we de woon-werkverkeervergoeding.”
“Hoewel iedereen zich goed heeft aangepast aan de nieuwe situatie, merken we dat de onthechting een probleem is”, zegt Eline. “Voor de medewerkers draait het om meer dan de inhoud van het werk alleen. Het is de olie tussen de raderen die de creativiteit op gang brengt. Daarvoor moet je met elkaar in verbinding staan en dat gaat moeilijker van achter een beeldscherm. We zien het als onze uitdaging om de voordelen van thuiswerken te combineren met de praktijk zoals die was.”