Ga direct naar het artikel
26 april 2018

Martin Paul over de e-bike

"Sinds ik een e-bike heb, laat ik gemakkelijker de auto staan"

Martin Paul, voorzitter van het College van Bestuur van Maastricht University, vertelt over zijn ervaringen met de e-bike.

"Via een actie van Maastricht Bereikbaar heb ik 1,5 jaar geleden een e-bike aangeschaft. Als ik in Maastricht werk, ga ik altijd met de e-bike. Ook naar afspraken bij de verschillende locaties van Maastricht University. Als ik voor mijn werk naar Aken, Eindhoven, Venlo of verder weg reis, ga ik nog wel met de auto. Het is onmogelijk om die ritten met de fiets te doen, maar ik geniet dan extra op de dagen dat ik wel met de fiets kan gaan.

Voorheen ging ik altijd met de auto. In het centrum is dat eigenlijk onzinnig. In de binnenstad is de e-bike veel sneller dan de auto. En het is leuker. Andere redenen voor mij om te fietsen zijn het milieu, files, en ik heb een voorbeeldfunctie voor de medewerkers van Maastricht University. Sinds ik een e-bike heb, ben ik veel meer in beweging. Ook in het weekend. Dan gebruik ik de e-bike voor activiteiten met het gezin of om bij vrienden op bezoek te gaan in bijvoorbeeld Margraten en Cadier en Keer. Met een e-bike is de drempel een stuk lager dan met de gewone fiets. Ik laat nu gemakkelijker de auto staan.

Bij Maastricht University gaan al veel studenten en medewerkers met de fiets. Of ze komen met het OV en gaan vanaf het station verder met de fiets. Het helpt wel als er een partij zoals Maastricht Bereikbaar is die het fietsen stimuleert onder medewerkers. Bij onze organisatie zijn er veel medewerkers die op deze manier overstappen op de fiets of e-bike. We wijzen bezoekers aan onze binnenstadlocaties ook zo veel mogelijk op de combinatie van openbaar vervoer met OV-fietsen en Nextbikes. We hebben slechts beperkte parkeermogelijkheden voor auto’s. Om fietsen verder te stimuleren, zijn goede voorzieningen voor het stallen van fietsen belangrijk. Nu de stalling bij het station klaar is, ziet het er opgeruimder uit in de stad.”