Omgevingsmanagers van Heijmans en Rijkswaterstaat over onderhoud A79
"“We zijn pas tevreden als het werk probleemloos verloopt en de omgeving weet waar ze aan toe zijn.”"
Het groot onderhoud aan de A79 is eind februari van start gegaan. De 17 kilometer lange weg wordt veiliger, stiller en duurzamer. Voor het groot onderhoud werken wegbeheerder Rijkswaterstaat en aannemer Heijmans intensief met elkaar samen. Omgevingsmanagers Harald van der Ven van Rijkswaterstaat en Dietske Sassen van Heijmans staan aan de lat voor de logistieke operatie van deze ware monsterklus: “De snelweg wordt niet alleen opnieuw geasfalteerd. Alle zaken die we nu kunnen verbeteren, pakken we aan. We zijn pas tevreden als het werk zo goed als probleemloos verloopt en de omgeving weet waar ze aan toe zijn.”
Inmiddels zijn de werkzaamheden al volop aan de gang. Wat zijn de eerste ervaringen? Harald van Rijkswaterstaat gaat daar graag even op in: “We houden het verkeer goed in de gaten. De automobilisten maken goed gebruik van de aangegeven omleidingsroute en voorkomen zo sluipverkeer. Wel zien we dat het verkeer op de A2 ter hoogte van de Kruisberg wat moet wennen. In de drukkere ochtend- en avondspits heeft daar al file gestaan en er is ook een aanrijding geweest. We blijven het verkeer monitoren om te zien of het een kwestie is van wennen of dat er extra maatregelen moeten worden getroffen.”
Planning in onderling overleg
Aannemer Heijmans is verantwoordelijk voor de uitvoering van de werkzaamheden. Dietske legt uit: “De opknapbeurt is verdeeld in fases. Vier keer vier weken wordt een deel van de snelweg afgesloten. De planning is in goed overleg met de omliggende gemeentes en de Provincie als wegbeheerder van de provinciale wegen in Zuid-Limburg goedgekeurd. Ook hebben we contact gelegd met Zuid-Limburg Bereikbaar. Ze informeren samen met ons de reizigers over alternatieve reisroutes en mogelijke hinder.”
Volg voor de minste hinder de omleidingsroute
Harald vervolgt: “Samen helpen we elkaar om de omgeving bereikbaar te houden. Met omleidingsborden zijn we er niet alleen. Juist met de inzet van elkaars communicatiekanalen kunnen we elkaar helpen de dorpen en kernen bereikbaar te houden. Als we in Valkenburg aan het werk zijn, helpen we Voerendaal bereikbaar te houden door weggebruikers erop te wijzen vanaf Voerendaal de adviesroute via de A76 of de A2 te volgen. Via de omleidingsroute ben je wat langer onderweg, maar kun je wel doorrijden en heb je de minste hinder. Als we ons hier allemaal aan houden, houden we alle dorpen en kernen bereikbaar.”

Afsluiting voorkomt zigzaggend verkeer
Medio augustus moeten de werkzaamheden door aannemer Heijmans afgerond zijn. Dietske: “Asfalteren is niet nieuw voor ons. Maar hier doen we dat in één keer voor een hele snelweg. Elke stukje asfalt moet aangeraakt en vervangen worden. Het in delen afsluiten van de weg is dan niet alleen de snelste, maar voor de weggebruikers ook de veiligste manier om de werkzaamheden uit te voeren. Zigzaggend van wegvak naar wegvak rijden is nu niet het geval. Het verkeer volgt vier keer vier weken lang de aangegeven omleiding via de A2 en de A76. Duidelijker en veiliger kan haast niet.” Harald vervolgt: “Vroeger sloten we wel eens een rijstrook af en gingen we niet zo snel over tot het afsluiten van een stuk snelweg. En dan kreeg je dat zigzaggen. De laatste jaren kiezen we in overleg met de wegbeheerders, uitvoerders en de omgeving steeds vaker voor een kortere periode met meer overlast dan een langere periode met minder overlast.”
In ploegendiensten aan het werk
De verkeersdrukte kan mee- of tegenvallen. Dietske: “Vanwege corona weten we dat het nu minder druk is op de weg. Het drukste wegvak tussen Maastricht en Hulsberg nemen we daarom als eerste onderhanden. We zien corona daarbij als bijkomend voordeel, maar rekenen onszelf er niet rijk mee. Om de overlast tijdens de uitvoeringsperiode zoveel mogelijk te beperken werken we in ploegendiensten zestien uur per dag door en ook tijdens de minder drukke periodes op de weg zoals de meivakantie en de zomervakantie werken we door. De weekenden gebruiken we om het werk dat niet op tijd gereed is, af te krijgen. We zijn dus volop aan het werk om alles zo snel als mogelijk gedaan te krijgen.”
Op tijd klaar
Uitlopen in de planning zit er niet in. Zelfs met slecht weer of onvoorziene omstandigheden is al rekening gehouden. Dietske: “Alleen bij erg natte periodes kunnen we bijvoorbeeld wegmarkeringen niet aanbrengen en kan de planning iets uitlopen. Maar ook daar hebben we rekening mee gehouden. We werken steeds van vrijdag tot vrijdag. Elk laatste weekend van een afsluiting is extra om werkzaamheden uit te voeren die uitgelopen zijn.”
Meer dan asfalteren alleen
Het groot onderhoud voor de A79 is al een paar keer uitgesteld. Langer uitstellen is niet wenselijk. Harald: “De weg stamt uit de jaren 70 en voldoet niet meer aan de eisen van tegenwoordig. Het wegdek is zodanig verouderd dat het echt vernieuwd moet worden. Als het hard regent hebben weggebruikers veel last van aquaplaning. Omdat we nu toch bezig zijn, pakken we naast het asfalt ook andere zaken meteen mee. Zo wordt de afwatering via greppels en sloten opgewaardeerd. Het water infiltreert zo beter de grond in. Worden de geleiderails vernieuwd en de bewegwijzering verbeterd. Ook verbreden we de rijstroken door de middenberm te versmallen. De afrit naar Valkenburg wordt verlengd en de gecombineerde toe- en afritten bij Voerendaal en Klimmen worden breder doordat er een vluchtstrook wordt aangelegd. Kortom: alle zaken die we nu kunnen verbeteren, pakken we aan. Zodra de A79 weer open is, heeft iedereen alleen maar voordeel van een betere snelweg.”
Houd rekening met hinder en extra drukte
Het is de komende vijf maanden rekening houden met mogelijke verkeershinder en extra drukte op de weg in Zuid-Limburg vanwege de afsluitingen. Harald: “Bij de start van de werkzaamheden aan een volgend wegdeel, rijden de eerste paar dagen verkeersregelaars op motors rond om de drukte te monitoren en waar nodig het verkeer in goede banen te leiden. Zo helpen we iedereen om te wennen aan de tijdelijke, nieuwe verkeerssituatie. De verkeersregelaar is er voor de veiligheid van alle weggebruikers. Ze staan rechtstreeks in contact met de verkeerscentrale en geven aanwijzingen die iedereen te allen tijde moet opvolgen.”
Actuele info via Heijmans BouwApp
Dietske: “Voor de actuele planning, projectinformatie en weetjes over de werkzaamheden aan de A79 kun je je aanmelden voor de Heijmans BouwApp. Als de situatie verandert, krijg je via je smartphone automatisch een berichtje met de actuele informatie. De app is op je telefoon te downloaden via de Appstore of Google Play.” Harald vult aan: “Voor de actuele verkeersinformatie op de weg kun je terecht op de website van Rijkswaterstaat en houd zeker ook onze social media kanalen in de gaten.”

Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden en de actuele omleidingsroutes op: www.maastrichtbereikbaar.nl.