Ga direct naar het artikel
12 augustus 2019

Tuur Huijbregts over de e-cargo bike

"Duurzaam zijn is hip, maar duurzaam doen is gewoon hartstikke belangrijk"

Brasserie Tapijn is onderdeel van de restaurantgroep Les Tables in Maastricht. Toen het tijd was om hun nieuwe restaurantgids te verspreiden, dacht Tuur Huijbregts meteen aan de e-cargobike. Bij zijn brasserie gaat goed eten samen met oog voor het klimaat. Twee weken lang werden kleine boodschappen met de bakfiets gedaan. Chefkok Rob Winkens gebruikte de fiets ook nog om elke dag de route van en naar zijn woonplaats Eijsden af te leggen.

Voordeel bergop

Chefkok Rob ging de fiets halen in Valkenburg. Zo’n zware bak voorop was even wennen, maar Rob gaf de fiets meteen een vuurdoop over de Cauberg. “Dat ging prima. Je merkt het voordeel van de motor goed als het flink bergop gaat.  Dan haal je zelfs wielrenners in.” Natuurlijk maakte Rob ook een ritje met zijn twee kinderen voorin. “Die vonden het hartstikke leuk in die bak. Hun generatie groeit veel bewuster op. Op school krijgen zij al een heel andere manier van denken aangeleerd, veel duurzamer.” 

Leuke reacties

Op social media maakten Rob en Tuur reclame voor de e-cargobike. De reacties waren heel positief. De fiets werd goed in het zicht van het terras gezet. Dat nodigt uit tot reacties. Mensen stellen er vragen over. “Onderweg kwam ik ook jaloers kijkende postbodes tegen. Ik kan me ook helemaal voorstellen dat deze fiets voor hen ideaal is, hier in het heuvelland.” “Als je een kleinere ondernemer bent die zelf boodschappen doet, is het ook een uitkomst”, denkt Tuur. “Of als je meerdere vestigingen hebt in de stad waartussen je goederen moet vervoeren.”

Nog meer ambitie

Ook in de keuken kiezen Rob en Tuur waar mogelijk voor duurzame varianten. “Onze plastic disposables hebben we kritisch bekeken. Nu hebben we biologisch afbreekbare rietjes. Onze volledig biologische olijfolie verkopen we in papieren zakjes. To go bestellingen gaan niet mee in foam of plastic, maar in gerecycled papier en met houten bestek. Buiten vervingen we twee kabels met 300 lampjes voor LED-varianten en binnen nog eens 40. Dat scheelt wel! Was Tapijn geen tijdelijke locatie, dan zouden we zonnepanelen op het dak leggen, een warmtepomp installeren, de ramen vierdubbel isoleren en de WC’s doorspoelen met regenwater. Dat is nu allemaal niet rendabel."

Probeer ook gratis een e-bike voor transport

Als ondernemer ook vaak in de stad om bijvoorbeeld bestellingen af te leveren? Probeer dan eens twee weken gratis de e-cargo bike van Maastricht Bereikbaar. Misschien word je dan over bezorgen met de fiets net zo enthousiast als Tuur!