Ga direct naar het artikel
16 december 2019

Woningcorporatie Servatius over hoe e-lease hun mobiliteitsbeleid aanvult

"We bouwen duurzaam in de stad, dan rijden we er ook zo!"

Duizenden gezinnen, senioren, studenten en starters vinden een thuis via woningcorporatie Servatius. De woningen worden zo duurzaam mogelijk gebouwd of gerenoveerd. De bedrijfsvoering moet hier ook bij passen. Bij het omzetten van leasecontracten voor fossiele auto’s naar elektrische auto’s hielp Zuid-Limburg Bereikbaar met informatie en een bijdrage voor de afkoop van de oude contracten. Zo passen de auto’s weer bij de uitstraling van de groene woningcorporatie.

Voorbij de koudwatervrees

In 2014 al kwamen de eerste elektrische auto’s bij Servatius. In die tijd reden er nog geen 4.000 elektrische auto’s in Nederland. Er kwamen vijf exemplaren van het merk Renault Zoë. Instructies en vragenuurtjes werden verzorgd. “Vooroordelen waren er zeker,” vertelt Nick Abrahams, facilitair projectleider bij Servatius. “Maar na één keer achter het stuur waren die weg. Het enige dat wel eens lastig was: de actieradius van 90 kilometer. Daardoor moesten medewerkers soms terug naar kantoor om bij te laden.”

De e-car als goed alternatief

De ontwikkeling van elektrische auto’s gaat heel rap. Waar de Renault Zoë in 2014 na 90 kilometer nieuwe stroom nodig had, is dat nu pas na 250 kilometer. De drie nieuwe Zoës hoeven nog maar 3 keer per week aan de oplader. Nick verwacht dat de actieradius nog verder toeneemt de komende tijd. “We hebben voor de langere afstanden nu nog hybride auto’s met benzinemotoren. Het lease-contract voor die auto’s hebben we bewust maar twee jaar laten lopen. Ik verwacht dat er dan een elektrisch alternatief is dat ver genoeg rijdt en past bij onze uitstraling.” 

Met raad en daad en financiële ondersteuning

Programmabureau Zuid-Limburg Bereikbaar zet zich in voor de transitie naar elektrisch rijden. Rijden zonder uitstoot past in de klimaatdoelen over duurzame mobiliteit. Fossiele auto’s vervangen door elektrische alternatieven is niet altijd makkelijk en leidt vaak ook tot allerlei vragen. Daarom stimuleert Zuid-Limburg Bereikbaar de stap naar elektrisch rijden. Enerzijds door te informeren en te enthousiasmeren.  Daarnaast is er een bijdrageregeling voor aangesloten werkgevers. Servatius maakte gebruik van deze bijdrage toen zij in 2019 nog eens drie fossiele auto’s omwisselden voor elektrische alternatieven.  

Samen bereiken we meer

De elektrische lease-auto’s worden gebruikt door medewerkers als ze afspraken buiten de deur hebben. Sommige medewerkers gebruiken de auto ook voor het woon-werkverkeer. Dan kunnen ze ook na werktijden duurzaam op weg naar calamiteiten, mocht dit nodig zijn. “Maastricht als stad is ermee bezig. Daar willen we als Servatius aan bijdragen. Dit project hebben we nu al opgepakt, maar we nemen ons hele beleid op het gebied van mobiliteit onder de loep."

Duurzaam op weg

Zuid-Limburg Bereikbaar helpt Servatius bij het verduurzamen van hun mobiliteitsbeleid. Dat begint met een scan: hoe reizen mensen nu en is er een passend alternatief? Welke medewerkers die nu met de auto komen, kunnen we helpen te kiezen voor de fiets of het OV? Nick: "Stimuleren onze arbeidsvoorwaarden alternatief vervoer? Want als de auto voor onze medewerkers de goedkoopste manier blijft, helpen we ze niet de goede kant op.”

Beter voor iedereen

Bij Servatius is er standaard aandacht voor het klimaat. “We kijken met een groene blik naar onze bedrijfsvoering en naar onze woningen. Met verduurzaamprojecten geven we oudere woningen een hoger energielabel. “Het wooncomfort gaat omhoog, de huur ook een beetje. Maar doordat de energielasten zo sterk dalen, zijn huurders veel beter af. Bij nieuwbouw zijn duurzame elementen als zonnepanelen standaard. Minder energieverbruik, minder CO2-uitstoot.”

Van apps tot e-cars

Servatius wijst ook hun huurders op allerlei mogelijkheden. Meerdere keren per jaar is er een energiemarkt. Daarnaast kunnen huurders gratis een app downloaden waarmee ze hun energieverbruik kunnen monitoren. Via die app krijgen ze tips om het energiegebruik te verlagen. “Onze huurders vragen bij ons ook om duurzame aanpassingen,” vertelt Nick. “En het klimaat profiteert natuurlijk mee! Ons wagenpark past daar nu weer helemaal bij, dankzij de nieuwe e-cars.” 

Is jouw bedrijf aangesloten bij Zuid-Limburg Bereikbaar? Dan kunnen we jou ook helpen bij het versneld omzetten van leasecontracten. Hoe dat werkt, vind je hier. Nog geen convenantpartner, maar heb je wel interesse in het bekijken van je beleid op het gebied van mobiliteit? Lees hier wat de voordelen van een partnerschap zijn.