Meest gestelde vragen pilots Verantwoord op weg
Begin augustus zijn de pilots in het project 'Verantwoord op Weg' gestart. De pilots zijn ontstaan uit het participatieproces dat we afgelopen voorjaar hebben gehouden met de bewoners, gebruikers en ondernemers. In de week van 12 juli hebben de 3 gemeenteraden de rapportage Verantwoord op Weg vastgesteld. Voor dit jaar worden vier pilots uitgevoerd.
Het zijn vier pilots:
- Beutenaken en Euverem zijn gesloten voor gemotoriseerd verkeer met uitzondering van bestemmingsverkeer
- Terziet is gesloten voor gemotoriseerd verkeer met uitzondering van bestemmingsverkeer
- De Epenerbaan is op zaterdag en zondag –door middel van bebording - tussen 9.00 uur en 21.00 uur afgesloten voor motoren.
- Op de Viergrenzenweg worden fietsers door middel van extra attentieborden via een alternatieve route naar het centrum van Vaals geleid. Bovenaan de Viergrenzenweg staat een officieel bord verboden in te rijden voor fietsers!
1. Wat is een pilot/experiment?
Een pilot is een oefenproject of experiment van korte duur. In het project 'Verantwoord op weg' worden pilots ingezet die de verkeersdruk mogelijk kunnen verminderen. Denk hierbij aan het ervaring opdoen met het tijdelijk afsluiten van wegen voor doorgaand verkeer en bijbehorende handhavingsacties. Het doel van de pilots is het in kaart brengen van de effecten van de maatregelen. De pilots geven inzicht in de mate waarin een maatregel bijdraagt aan het verminderen van verkeeroverlast en het vergroten van de verkeersveiligheid. De pilots kunnen tussentijds aangepast worden. Achteraf is er een uitgebreide evaluatie waarin wij ook graag de ervaringen van direct betrokkenen horen! Naar aanleiding van de evaluatie wordt het eventuele vervolg bepaald.
2. Hoelang duurt de pilot?
Van 1 augustus tot 1 november 2021
3. Wat willen we eigenlijk onderzoeken met deze pilot (wat is het doel?)
Euverem/Beutenaken is een gebied waarop relatief veel doorgaand verkeer rijdt dat recreatief of zakelijk gebruik maakt van de weg. Door hier een pilot te starten kunnen we monitoren wat het verkeer doet: houdt men zich aan de afsluiting, welke omrijroutes gebruikt men, wat zijn de ervaringen van de bewoners? Is dit een maatregel die we op meerdere locaties kunnen invoeren?
De maatregel in Terziet is dezelfde regel, in een ander gebied. Ook hier willen we meten en kijken, wat doet het verkeer en welke alternatieven worden gebruikt? Ook in deze pilot kijken we of het wenselijk is deze maatregel wel of niet voort te zetten en of de maatregel op eenzelfde manier elders te gebruiken is.
De pilot Epenerbaan is gericht op de motorrijder. Ook hier willen we ervaring op doen: hoe reageert de motorrijder, wat is het effect op geluidsoverlast en veiligheid, verplaatst de overlast zich niet naar Vijlen en of?
De pilot op de Viergrenzenweg is weer van hele andere aard en is gericht op de veiligheid van de fietser. Menig fietser ziet hier over het hoofd dat de Viergrenzenweg een eenrichtingsstraat is. Dit is aangegeven door een officieel C02-bord (eenrichtingsverkeer). Het is gevaarlijk wanneer fietsers toch de berg (hard) afrijden en in aanraking kunnen komen met verkeer dat bergop rijdt en niet bedacht is op tegemoetkomende fietsers. We willen bekijken of attentieborden en een voorkeursroute leiden tot veiliger gebruik van de weg.
De pilot op de Viergrenzenweg is weer van hele andere aard en gaat over de veiligheid van de fietser. Men ziet hier over het hoofd dat deze weg bergafwaarts is afgesloten voor fietsers met o.a. dit bord.

Bergopwaarts staat aangegeven dat het voor fietsers een eenrichtingsweg is. Let op:

Het gevaar bestaat er dan in dat fietsers die de berg toch afrijden in aanraking komen met verkeer dat de berg oprijdt en en geen fietsers verwachten. We willen bekijken of extra attentieborden en een voorkeursroute leiden tot veiliger gebruik van de Viergrenzenweg.
Met andere woorden: vier verschillende experimenten waarmee we verschillende ervaringen willen opdoen.
4. Hoe handhaaft de gemeente?
We zetten extra boa’s in (buitengewoon opsporingsambtenaren). De politie zal de pilots in haar surveillance ronde meenemen.
5. Hoe lang is de omrijafstand voor de bewoners van Slenaken?
Volgens Google Maps 1 minuut via de provinciale weg De Hut-de Plank
6. Waar is meer info te vinden?
Op deze website en op de afzonderlijke gemeentelijke websites
7. Wie mogen wel in Terziet, Euverem en Beutenaken rijden
- Bewoners
- Bezoekers
- Mensen die een aanliggend perceel moeten bewerken/onderhouden
- Gasten
- Pakketbezorgers
- Mensen die een bestemming hebben (is in jurisprudentie vastgelegd)
8. Wie mogen Terziet, Euverem en Beutenaken niet in?
Mensen die er niet hoeven te zijn en alleen door deze gehuchten heen willen rijden
9. Wat gebeurt na afloop van de pilots?
Op grond van de ervaringen en ontvangen informatie uit metingen van boa’s, enquêtes en infoavonden, zal er een besluit worden genomen of de proef geslaagd is. Om een pilot voort te zetten is het college het bevoegde gezag voor het nemen van een verkeersbesluit. Dit dient te gebeuren op basis van de algemene wet bestuursrecht afdeling 3.4. waarin alle belangen worden afgewogen en het algemeen belang prevaleert boven het individuele belang. De uitkomsten van de pilot worden hierin meegewogen.
10. Kunnen burgers nog inspreken?
Eind september vindt een info-avond per pilot plaats. In de brief die op 29 en 30 juli huis-aan-huis bezorgd is, staat het e-mailadres verantwoordopweg@zuid-limburg-bereikbaar.nl. Via dit e-mail adres kan men zich aanmelden om betrokken te worden bij de evaluatie van de pilot en op de hoogte te blijven van het project Verantwoord op Weg. Ook kan men hier tussentijds ervaringen en meningen over de pilot(s) delen.