Ga direct naar het artikel
22 oktober 2019

Aanpak overlast geparkeerde fietsen voor AH Helmstraat

Tot voor kort konden fietsers hun rijwiel stallen in de vaste rekken voor de Albert Heijn in de Helmstraat. Makkelijk was dat niet, want de fietsrekken waren altijd overvol. Vaak stonden naast de rekken de fietsen metersbreed kriskras door elkaar en tegen de gevels geparkeerd. Voetgangers met of zonder kinderwagen of rollators en mensen in een rolstoel konden er regelmatig niet of nauwelijks langs.

Het bleek dat de parkeerplekken vooral door langparkeerders en weesfietsen werden ingenomen waardoor het lastig kort parkeren was. Om deze stallingsproblemen en bijbehorende overlast op te lossen zijn in september de vaste fietsrekken vervangen door fietsparkeervakken. In deze vakken kun je maximaal 1 uur je fiets of bromfiets parkeren.

 

Parkeervak voor fietsen in Helmstraat Maastricht

Verschil van dag en nacht

Torsten Hounjet, filiaalmanager van de Albert Heijn Helmstraat is in ieder geval al blij met de nieuwe situatie: “De vaste fietsrekken waren ons al jaren een doorn in het oog; niet alleen qua aanblik, maar ook voor de veiligheid was de oude situatie niet goed. Passanten, klanten van onze winkel en de hulpdiensten hadden last van de parkeerchaos bij ons voor de deur. De nieuwe fietsparkeervakken voor korte tijd zijn inmiddels in gebruik en het verschil is als dag en nacht.” En inderdaad, er staan zo’n 20 fietsen netjes in de vakken geparkeerd, 3 staan er met een ketting vast aan de palen van de bordjes die de nieuwe spelregels aangeven. Zelfs de ruimte voor de hulpdiensten tussen de twee vakken in is nagenoeg leeg. “De nieuwe parkeervakken zijn dus niet meer interessant voor de langparkeerders. Ze kunnen hun rijwielen nauwelijks meer ergens aan vastmaken. De vraag is nu wel hoe de gemeente gaat handhaven. Ook zijn de bordjes die de nieuwe situatie aangeven alleen leesbaar vanaf de straat. Op piekmomenten, zo tussen 16 en 19 uur, zie je de drukte toenemen. De toekomst zal uitwijzen of de vakken dan ook groot genoeg zijn.”

Parkeercoaches

Gedurende drie weken waren er op gezette tijden gemeentelijke parkeercoaches aanwezig. Zij spraken de mensen aan op hun parkeergedrag, hingen briefjes aan de fietsen van foutparkeerders en legden parkeerders de nieuwe spelregels uit. Verder verwezen ze mensen die hun fiets of bromfiets langer dan een uur kwijt willen door naar de (onbewaakte) stalling onder het Vrijthof of de stallingen met toezicht op de Markt en Kesselskade. Alternatieve fietsrekken en bromfietsplekken zijn te vinden op het Keizer Karelplein/Vrijthof, Grote Gracht/Markt en Gubbelstraat. “Mensen reageren wel begripvol op de nieuwe situatie, zeker na onze toelichting”, geeft een parkeercoach desgevraagd aan. “Toch zien we nu wel al verbeterpunten; de vakken mogen duidelijker herkenbaar zijn en mensen met een (ren)fiets zonder standaard kunnen nu niet parkeren. En een plekje vinden voor een bakfiets is door hun breedte ook lastiger. Dit nemen we allemaal mee in de evaluatie.”

Reacties

Hounjet instrueert zijn personeel waar zij op alternatieve plekken hun fiets kunnen stallen. En de AH-medewerkers informeren de klanten desgevraagd over de nieuwe parkeersituatie voor de deur. “We ontvangen geen klachten over de 1 uurs parkeervakken”, stelt Hounjet. Een parkeerder denkt er anders over: “Wie betaalt de schade als vandalen het hele rijtje fietsen omduwt? En als ik na het boodschappen doen een half uur in de rij bij de apotheek op mijn beurt moet wachten, dan sta ik toch op hete kolen. Ik vind de verbetering eerder een verslechtering!” Hij krijgt in onvervalst Maastrichts dialect bijval van een mevrouw: “Je moet ondertussen een cursus volgen om je fiets te kunnen parkeren in Maastricht!” Toch zijn er ook positieve geluiden: “Eindelijk kun je hier normaal met je boodschappentassen naar je fiets lopen” en “Het is veel overzichtelijker zo”. De proef van de gemeente Maastricht in samenwerking met Maastricht Bereikbaar duurt een half jaar. Daarna bepalen de partijen samen of er een vervolg komt op de proef.

Handhaven

Sinds dinsdag 1 oktober is de gemeente gestart met handhaven. De geparkeerde fietsen krijgen een label; staat de fiets er na een uur nog, dan verwijdert Handhaving deze. Fout- en langparkeerders kunnen hun fiets op maandagmiddag tussen 13.00 – 17.00 uur en donderdagmiddag tussen 15.30 – 16.3- uur gratis op halen bij het fietsdepot aan de Sint Gerardusweg 39. Ook op bromfietsen die langer geparkeerd staan kan er handhavend worden opgetreden.

Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief