Aktes van ambitie voor Maastro en Zuyderland
Duurzamer werken is een ambitie voor veel organisaties. Weten wat je wilt en kunt bereiken zijn mooie eerste stappen. Zuid-Limburg Bereikbaar stelt daarom dit jaar Aktes van Ambitie op met haar partners. Samen gaan we in gesprek over de mogelijkheden voor een (beter) mobiliteitsbeleid. Meer medewerkers op de fiets bijvoorbeeld of vaker thuiswerken worden zo een concreet doel. Na L’Ortye ontvingen ook Maastro en Zuyderland hun aktes voor aan de muur. Zo zijn de doelstellingen voor de komende jaren mooi in beeld.
Maastro vermijdt filestress voor patiënten
De eerste partner van de Werkgeversaanpak die haar Akte van Ambitie vorm gaf, was de zorginstelling Maastro. In dit toonaangevende instituut voor radiotherapie (bestraling) worden jaarlijks zo’n 4.000 mensen behandeld die de diagnose kanker hebben gekregen. Bestuurder Maria Jacobs: “Patiënten die op weg naar hun therapie in de kliniek in een file staan ervaren stress. Daarom willen we bij Maastro meewerken aan een betere bereikbaarheid van de regio. Door COVID-19 zijn wij regelmatig thuis gaan werken en dat willen we vanwege de bereikbaarheid vaker blijven doen.”

“Maar we gaan ook vaker op de fiets stappen. Het gros van onze medewerkers is gespecialiseerd, en woont niet dicht bij de werklocatie in de buurt. Dus is de fiets niet voor iedereen een optie, maar veel is wel mogelijk. Bij de kliniek zijn er al artsen en laboranten die lange stukken op snelle fietsen afleggen.” Wethouder Gert-Jan Krabbendam dankte tijdens de officiële uitreiking van de akte bestuurder Maria Jacobs voor hun inzet op duurzamere mobiliteit. “Zij zijn met hun akte een mooi voorbeeld voor anderen,” vindt ook de wethouder.
Zuyderland wil duurzamer werken en reistijd inkorten
Bas Kivit van Haaften, RVE Manager Facilitair Bedrijf & Inkoop van Zuyderland tekende hun Akte van Ambitie. “Duurzamer worden; dat moeten we vanuit wetgeving, maar we willen dat ook zelf. Dat proef je bij medewerkers. Dat hoor je in de Bestuursraad. Dat zie je in ons beleid. We leveren zorg aan mensen en werken graag aan een gezonde omgeving. Want nog liever dan mensen beter maken, voorkom je dat ze ziek worden. Daar past duurzaam woon-werkverkeer bij. En regelmatig thuiswerken. We zien allemaal de gevolgen van klimaatverandering, en daar willen heel veel mensen binnen dit ziekenhuis duurzaam gedrag tegenover stellen.”

Over thuiswerken stelde het ziekenhuis onlangs beleid vast onder de naam ‘Mobiel Werken’. “Daar waren we al voor COVID-19 mee aan de slag. Minder reizen naar kantoor bespaart reistijd. Dat is fijn voor de medewerkers. Maar het bespaart ook uitstoot en op termijn kosten. Dat laatste was zeker niet de reden voor het beleid, maar is wel belangrijk. Als organisatie wil je klaar zijn voor de toekomst. Daar hoort het financiële plaatje gewoon bij. Omdat je ook wil faciliteren bij het inrichten van een goede thuiswerkplek kost beleid hiervoor tijd en voorbereiding. Mobiel Werken is met enthousiasme ontvangen onder het personeel. Natuurlijk is thuiswerken ook binnen onze organisatie in een stroomversnelling terecht gekomen door het noodgedwongen karakter van thuiswerken tijdens de pandemie.”
Zelf ambities op dit gebied?
Wil jouw bedrijf ook een scan met de mogelijkheden die leiden tot een Akte van Ambitie? Neem contact op met onze mobiliteitsmakelaars. Een kennismakingsgesprek kost je niets meer dan je eigen tijd en kan je op termijn veel werk uit handen nemen. In sommige gevallen levert slim mobiliteitsbeleid zelfs een mooie kostenbesparing op. Actiever woon-werkverkeer kan ertoe leiden dat medewerkers zich fitter voelen en minder vaak ziek zijn. We helpen je graag die voordelen te pakken!