Ga direct naar het artikel
16 maart 2021

Allemaal een leasefiets! Kan het? En hoe werkt het?

Soms lijkt het te mooi om waar te zijn, de fietsleaseregeling. Voor een klein bedrag per maand rijden medewerkers op een luxe nieuwe fiets. En de Belastingdienst betaalt mee. Hoe zit dat precies en hoe makkelijk is het te regelen binnen een bedrijf? Zuid-Limburg Bereikbaar vroeg benVitaal om antwoord te geven op deze vragen in een webinar. Heb je het gemist? Dan brengen we je graag op de hoogte!  

Een vitale leefstijl

Donderdag 25 februari zat managing partner Martijn Meij klaar voor de presentatie en de vele vragen over de leasefiets. Zijn bedrijf benVitaal kan werkgevers maximaal ontzorgen in manieren om medewerkers te motiveren tot een vitale leefstijl. Van tools voor motivatie van werknemers tot apps om reiskosten te monitoren. benVitaal richt zich helemaal op het fit maken en houden van werknemers. Vitale medewerkers zijn immers essentieel voor een vitale onderneming! Op de fiets naar het werk komen, is dan ook een grote eerste stap.  

Veel fiscale mogelijkheden

Als u af en toe de bomen door het fiscale bos niet meer ziet, bent u niet de enige! Martijn ziet heel veel werkgevers worstelen met vragen over de diverse manieren om de fiets aantrekkelijk te maken. Want er zijn tal van mogelijkheden. De leasefiets is er daar één van (in deze brochure vindt u de regelingen met rekenvoorbeelden). De leasefiets, die aan de werknemer ter beschikking wordt gesteld, lijkt vele voordelen te hebben ten opzichte van bijvoorbeeld het oude fietsplan of de cadeaufiets uit de werkkostenregeling.

Voordelen fietslease

Werkgevers die via benVitaal een fiets leasen voor hun werknemers betalen drie jaar een vast maandbedrag. Daarmee is het gebruik van de fiets, de verzekering, het onderhoud en de pechhulp geregeld. Aan het einde van de looptijd kan de fiets gekocht worden voor 15% van de aanschafprijs. In Duitsland, waar de regeling al langer gebruikt wordt, deden 89% van de medewerkers dit. Je kunt kiezen welke fiets je maar wil en waar je de fiets koopt. Door deze regeling besparen werknemers gemiddeld 40% ten opzichte van zelf kopen. Daar staat dan wel een fiscale bijtelling van 7% tegenover, maar dat gaat meestal om enkele euro’s per maand.   

Makkelijk te regelen

Als werkgever wil je fietsen aantrekkelijk maken, maar het liefst wel op een makkelijke, overzichtelijke manier. benVitaal werkt samen met tal van grote partners, maar is het enige aanspreekpunt voor de werkgever. De leasefiets betalen van brutoloon geeft financieel voordeel. Je kan er als werkgever voor kiezen om financieel bij te dragen, maar dat hoeft niet. Zowel de bruto verrekening en de werkgeversbijdrage vallen buiten de WKR. Samen met benVitaal regelen jullie de verrekening in het loon. Verder heb je als werkgever geen omkijken naar de leasefietsen.

Regeling op maat

Vooraf kun je aangeven welke groepen medewerkers van het aanbod gebruik mogen maken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om tijdelijke werknemers uit te sluiten vanwege de driejarige looptijd. Ook maak je vooraf afspraken over uit dienst treden (4% mag kosteloos afbreken). Met de werknemer kom je hierover tot een akkoord vóór het afsluiten. Let wel; op de dagen dat een medewerker met de leasefiets – die door de werkgever ter beschikking is gesteld – naar het werk komt, mag je aan hen niet ook nog een onbelaste reiskostenvergoeding verstrekken.

Vooraf inzicht

Als je een fietsleaseregeling mogelijk wil maken voor je medewerkers, wil iedereen vooraf weten waar hij of zij aan toe is. benVitaal heeft hiervoor een online rekenmodule. Zo kan iedere situatie doorgerekend worden. In vrijwel alle gevallen ben je goedkoper uit met een leasefiets. Bij diefstal heb je geen eigen risico en bij schade slechts €25. Een goede deal dus! En dat mag ook wel, want de fiets heeft zo veel voordelen. Voor degene die fietst, voor de werkgever én voor de omgeving.

Meer informatie?

Klinkt de fietsleaseregeling nog steeds te mooi om waar te zijn? Of ben je juist overtuigd van de voordelen? In beide gevallen mag je gerust contact opnemen met benVitaal voor een toelichting.

benVitaal
Martijn Meij, Managing partner benFietsen
tel. 06 38 30 47 10 / www.Benfietsen.nl

Of check alvast onze fietslease brochure waarin alle mogelijkheden op een rij staan:

Brochure Fietslease 2021
Edwin Claessens
Projectleider Fietsstimulering
Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief