Ga direct naar het artikel
20 februari 2020

Annaline Doelen van Les Tables: "Onze leden willen hun omgeving inspireren"

Horecabranche organisatie Les Tables heeft zich onlangs aangesloten bij de stadsaanpak Maastricht Bereikbaar. De eerste acties zijn gestart en zo werd de de ondertekening van de Akte van Ambitie al meteen een Akte van Actie.

Behalve de leden van Les Tables waren ook binnenstadpartners zoals vertegenwoordigers van ondernemersverenigingen, belangenorganisaties, politie en gemeentelijke handhaving, logistieke partners en gemeente aanwezig bij de bijeenkomst in Brasserie Tapijn. Programmadirecteur Louis Prompers nam de aftrap. Hij gaf aan heel blij te zijn met de deelname van Les Tables bij stadsaanpak Maastricht Bereikbaar. "We rijden met zijn allen zo`n 150 miljard kilometer per jaar. We rijden ons vast. De fysieke mogelijkheden in de binnenstad raken op. Laten we de mobiliteit in, van en naar Maastricht slim inzetten om de stad bereikbaar en leefbaar te houden."

Kansen voor een vitale stad

Welke kansen zie je voor een vitale stad? Werd gevraagd aan Paul ten Haaf, directeur van Centrummanagement Maastricht. "Als we kijken naar de ontwikkeling van de stad Maastricht zien we dat mobiliteitsproblemen niet alleen nu spelen. Zo'n 64 jaar geleden was mobiliteit ook al een issue. Maar tegenwoordig beschikken we over veel meer mogelijkheden op technologisch gebied om tot oplossingen te komen. Laten we met elkaar bewustwording en draagvlak creëren door tijd te steken in het samenbrengen van goede ideeën en in actie te komen!"

Bewust je omgeving inspireren

Annaline Doelen, bestuurslid Duurzaamheid & Innovatie van Les Tables: "Onze 23 leden willen bewust hun omgeving inspireren. Als ondernemer profiteer je meestal pas op langere termijn van duurzaamheid. Maar op korte termijn kun je al bijdragen aan de manier waarop de gast de stad ervaart, namelijk gastvrij, gezond en veilig. Daar werken we samen hard voor."

De 23 leden van Les Tables gaan aan de slag met concrete acties:

  • Werken aan de bereikbaarheid van Maastricht voor bezoekers. Met de Slimme Kaart van Maastricht Bereikbaar, die makkelijk is toe te voegen aan de website van ondernemers vinden bezoekers alle actuele verkeers- en parkeerinformatie.
  • Werken aan ‘groene’ stadslogistiek door actieve deelname aan verschillende acties zoals het uitproberen van een e-cargobike, Urban Arrow Familybike en een elektrische auto voor slim en groen vervoer in de binnenstad. Les Tables zal samen met Ondernemend Maastricht gesprekspartner zijn voor Zero Emissie Stadslogistiek, waarbij o.a. wordt nagedacht over collectieve afvalinzameling en gebundelde bevoorrading.
  • Werken aan een ‘groener’ reisgedrag van de eigen medewerkers. Via een mobiliteitsscan wordt in kaart gebracht waar medewerkers wonen en hoe zij naar het werk reizen. Gekeken wordt naar andere mogelijkheden via openbaar vervoer, P+R, fiets en elektrisch autorijden.

Voordat de akte van ambitie getekend werd nam de aanwezige wethouder Klimaat en Energie, Ruimtelijke ontwikkeling en Mobiliteit, Gert-Jan Krabbendam nog kort het woord: "Wij zijn de laatste generatie die iets kan doen aan klimaatverandering. Dat is geen negatief maar juist een positief verhaal! Klimaatverandering krijgen we het beste voor elkaar als ze elkaar blijven inspireren. Want mensen willen graag geïnspireerd raken en elkaar laten zien dat duurzaamheid juist gezond en leuk is."

Stadsaanpak Maastricht Bereikbaar

De stadsaanpak Maastricht Bereikbaar voor bezoekers, ondernemers en belangenorganisaties is een van de projecten van Programmabureau Zuid-Limburg Bereikbaar. Het Programmabureau werkt aan duurzame mobiliteit in stad en regio.

Uitreiking Les tables groepsfoto Maastricht
Spreker 2 Les tables Maastricht
Interview Les tables Maastricht
Spreker Krabbendam Les tables Maastricht
Elektrische bakfiets logistiek bereikbaar
Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief