AWVN over het benutten van de voordelen van thuiswerken in de toekomst.
Vrijwel alle organisaties zijn op zoek naar een nieuwe balans tussen werken vanaf huis en op locatie. Werkgeversorganisatie AWVN wil hen hierbij helpen. Senior Adviseur HR en Arbeidsverhoudingen Alex Verheijden gaf tips tijdens de laatste themabijeenkomst op 14 oktober.
- Sinds 6 november zijn de 1,5 meter afstand en het mondkapje op meerdere plekken teruggekeerd. Het thuiswerkadvies is nu om – waar het kan – minstens de helft van de tijd thuis te werken. -
Ga nu aan de slag met thuiswerkbeleid
Het grootschalige thuiswerken was voor de meeste organisaties ineens een feit. Bespreek daarom goed wat er is geleerd, wat je wil behouden en/of versterken. “Beperk je niet tot een tool waarmee je goed over de week verdeelt wie er op kantoor wil zijn,” adviseert Verheijden. “Ga juist het gesprek aan over wat het beste werkt voor welke activiteiten. Doe dat op teamniveau, dus met je medewerkers. Denk ook aan de relatie tussen de verschillende teams. En houd daarbij steeds voor ogen wat past bij het DNA van de organisatie. Integreer dat in een (hernieuwde) visie voor het organiseren van werk: wat doen we waar, wanneer, met wie?”
Arbo-proof thuiswerken
Door de invoering van thuiswerken kan het ‘oude’ kantoorwerk vaker vanaf huis plaatsvinden. Je bent als werkgever dan wel verplicht om ook daar een Arbo-proof werkplek te faciliteren. “Dat kan door hardware in bruikleen te verstrekken. Je geeft dan bijvoorbeeld een goede bureaustoel mee. Of je geeft mensen budget voor de juiste spullen. Daarbij kun je een catalogus samenstellen, zodat je medewerkers gericht kunnen kiezen, of je geeft ze volledig de vrije keuze.” Mocht je kiezen voor dit laatste, dan raadt Verheijden wel aan om dit te combineren met een Arbo-check. “Zo weet je zeker dat je de verplichtingen die je hebt op dit gebied ook nakomt.”
Thuiswerken eerlijk vergoeden
Als meer van het kantoorwerk thuis plaatsvindt, kun je de kantooromgeving meer afstemmen op ontmoeten en vergaderen. En we hebben gezien dat het thuiswerken voor veel bedrijven een grote besparing betekende op reiskosten. “Voer je hybride werken permanent in? Dan is het eerlijk om te kijken naar een integrale vergoeding voor mobiliteit en thuiswerken. Vanaf 2022 kan dit fiscaalvriendelijk. Je kunt met iedere werknemer een vaste verdeling afspreken. Twee dagen thuiswerken met vergoeding is nu de norm,” stelt Verheijden. “Je kunt ook kiezen voor een tool die kan registreren welke reizen een medewerker maakt. De vergoeding kun je hier dan op afstellen.”
Maak werk van crisisbestendige arbeidsvoorwaarden
“We zijn nog steeds een weg uit de coronapandemie aan het zoeken. Een nieuwe crisis of dip in de economie kan onverwacht komen. Veranker daarom veiligheid, vitaliteit en gezondheid in het Arbobeleid. Check het arbeidsvoorwaardenpakket op wendbaarheid van de organisatie. Maak werk van het crisisbestendig maken van arbeidsvoorwaarden in het belang van de continuïteit en de werkgelegenheid.”
Verzilver kansen voor vernieuwend werkgeverschap
“Juist nu, in een krappe arbeidsmarkt, kan thuiswerken een uitkomst zijn. Dat je kunt wonen in Groningen en toch werken in Zuid-Limburg,” ziet Verheijden als een mooie kans bijvoorbeeld. Werken op afstand biedt ook een kans op vergroening van het mobiliteitsbeleid. Minder vaak naar kantoor, maar dan wel op de fiets bijvoorbeeld. Of kiezen voor de trein, omdat je eerst thuiswerkt en buiten de spits reist. Om die reden is Zuid-Limburg Bereikbaar groot voorstander van hybride werken.
We mogen ZLB-partners tot het einde van het jaar een kosteloze thuiswerkscan van adviesbureaus Kragten en Wavy aanbieden. Zij voeren de eerste tip van AWVN voor je uit: ze kijken naar de denkbeelden die heersen onder jullie medewerkers en management over thuiswerken en helpen je op weg richting concreet beleid voor een nieuwe balans binnen de organisatie. Heb je hier interesse in? Neem dan zo snel mogelijk contact op met Bernice Reijnders, want deze aanbieding geldt alleen nog in 2021!

Het grootste deel van werkend Nederland wil ook ná corona meer blijven thuiswerken en minder én duurzamer reizen tussen huis en werk. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek onder werkend Nederland, uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau I&O Research, dat in opdracht van de Coalitie Anders Reizen werd uitgevoerd. Bekijk de resultaten hier.