Ga direct naar het artikel
30 april 2019

Band op Spanning bij WML Maastricht

Waterleiding Maatschappij Limburg is een van de 40 grote werkgevers die zich hebben aangesloten bij het programmabureau Zuid-Limburg Bereikbaar om te werken aan duurzame mobiliteit. Maandag 15 april werd de ‘spanning’ op het parkeerterrein van WML in Maastricht opgevoerd. Van 132 auto’s werden de banden gecheckt. Zuid-Limburg Bereikbaar sprak met Nicole Hermans, Esther van Bun en Erwin de Bruin van WML.

Het was een mooi moment om de actie Band op Spanning op touw te zetten. “Eén van onze distributieteams was namelijk hier in Maastricht op kantoor voor werkoverleg. Dat brengt altijd extra mensen én dienstauto’s met zich mee. En zo kunnen zoveel mogelijk wagens een bandencheck krijgen,” laat Esther van Bun weten. “WML investeert flink in energiebesparing en verduurzaming van de organisatie. De actie Band op Spanning geeft de collega’s van WML meteen een aanleiding hun eigen rijgedrag eens onder de loep te nemen.” 

Nicole, Esther en Erwin zijn enthousiast over de Band op Spanning actie. “Een ton CO2 besparen is interessant, maar het zegt mensen nog weinig. Geld besparen is concreet”, aldus Erwin de Bruin, programma coördinator WML Klimaatneutraal. WML heeft een aanzienlijk wagenpark. In totaal rijden er zo’n 200 voertuigen op de weg, waaronder 70 werkbussen.  

Maastrichts Energie Akkoord 

Ongeveer drie jaar geleden ondertekende Waterleiding Maatschappij Limburg - WML - als een van de eerste bedrijven in Maastricht het Maastrichts Energie Akkoord (MEA). In dit akkoord legde WML de ambitie vast om de CO2-voetafdruk van de eigen bedrijfsvoering tegen 2020 met 10% te verminderen ten opzichte van 2013. WML wil graag een voorbeeld zijn voor mensen en bedrijven in de omgeving op het gebied van duurzame mobiliteit.  

Interne bewustwording 

Nicole Hermans, a.i. sectormanager Bedrijfsondersteuning en lid van het managementteam, geeft aan dat bewustwording van de medewerkers belangrijk is in het proces om ook daadwerkelijk structureel te verduurzamen als organisatie. Kan ik carpoolen met een collega? Hoe kan ik ritten besparen? Nicole merkt dat er ook steeds bewuster tijd- en plaats-onafhankelijk gewerkt wordt door collega’s door bijvoorbeeld via ‘Skype’ te vergaderen.  

Bij Nicole's eigen auto is zojuist de bandenspanning gecontroleerd, ze toont enthousiast haar controle-kaart, “Ik ben blij verrast te zien hoeveel CO2 ik bespaar met de autobanden van mijn auto op de juiste spanning. En het bespaarde geld is ook mooi meegenomen! Ook de door de fabrikant geadviseerde bandenspanning staat erop vermeld.” 

Toekomstgericht autorijden 

WML zet steeds verdere stappen voor een toekomstgericht wagenpark. Medewerkers kunnen gratis hun elektrische auto opladen terwijl ze aan het werk zijn. WML heeft daartoe bij het hoofdkantoor zes oplaadpunten en bij andere WML-vestigingen in Echt, Linne en Beegden ook nog eens zes oplaadpunten ingericht. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van deze oplaadpunten. Esther hoort weleens gesprekken tussen collega’s: “Je moet wel vroeg op kantoor zijn, anders zijn alle oplaadpunten bezet.” Je merkt dat het elektrisch rijden de laatste jaren aan terrein wint. Al heeft Esther nog wel een aandachtspuntje. “Hier in het zuiden van het land is het aantal publieke laadpunten beperkt ten opzichte van het midden en westen van het land.” 

En dan is er nog de WML-schoolbus die gebruikt wordt voor excursies. Deze bus rijdt op synthetische diesel. De CO2-voetprint van de bus is daardoor 89 procent lager dan een bus die rijdt op gewone diesel.   

En wat zijn de plannen voor de toekomst?  

WML is van plan om in 2019 nog een keer de actie ‘Ontdek de E-bike’ aan te bieden. Nicole: “Deze actie was eerder al succesvol. Veel medewerkers van WML komen nu op een e-bike naar het werk. WML heeft inmiddels zelf ook twee e-bikes aangeschaft waar veel gebruik van wordt gemaakt.” Hoe fantastisch zou het zijn als er nog meer medewerkers gebruik gaan maken van de e-bike! 

WML is daarnaast op zoek naar samenwerking met andere bedrijven en particulieren in de buurt van haar kantoren en locaties om elektrische auto’s met elkaar te gaan delen. “Hoe mooi zou het zijn dat als onze auto’s stilstaan, andere bedrijven of particulieren hier in de buurt er gebruik van kunnen maken?”, aldus Esther. 

Band op Spanning ook op P+R Maastricht Noord 

Niet alleen voor de medewerkers van WML, maar ook voor jou is rijden met de juiste bandenspanning belangrijk. Zuid-Limburg Bereikbaar helpt je graag op weg. Binnenkort komt het team van Band op Spanning ook weer in actie op P+R Maastricht Noord. Houd voor de exacte data onze website en social media in de gaten.

Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief