Ga direct naar het artikel
19 november 2019

Compose: het logistieke matchingplatform voor bedrijven

Ondernemersvereniging Evofenedex heeft samen met de Universiteit van Tilburg het online matchingplatform Compose voor verladers ontwikkeld. Hier kunnen ondernemers elkaar vinden op het moment dat zij willen samenwerken bij het laten vervoeren van goederen. Niet alleen goed voor de bedrijven zelf, maar heeft ook een positieve invloed op de omgeving. Samenwerking leidt immers tot minder ritten, geeft minder drukte op de weg en minder uitstoot.

Onderlinge ‘klik’ is cruciaal

“Om op strategisch niveau samen te kunnen werken, moeten de verladers elkaar wel kunnen vinden. Op dit moment kennen ze elkaar namelijk vaak niet,” legt Nanne Schriek van Evofenedex uit. “We hebben onderzoek gedaan naar de sociale kant van een samenwerking. Juist het het hebben van een onderlinge ‘klik’ is cruciaal om de samenwerking te laten slagen. Elkaar vertrouwen en eenzelfde bedrijfscultuur zijn van wezenlijk belang.”

Online platform om elkaar te vinden

Samenwerking in de transport gaat verder dan alleen maar minder lege kilometers rijden. Ook het delen van magazijnruimte tussen bedrijven met verschillende seizoensdruktes bijvoorbeeld of het tijdelijk uitwisselen van personeel met specifieke kennis behoort tot de mogelijkheden. Nanne gaat verder: “Om het verladers makkelijker te maken elkaar te kunnen vinden, hebben we het online platform Compose gecreëerd. Verladers in de transport kunnen elkaar hier vinden en kunnen zoeken op specifieke bedrijfsaspecten die matchen met het eigen bedrijfsprofiel.”

Studenten helpen de samenwerking op te zetten

Het onderzoek van de Universiteit van Tilburg gaat verder dan alleen het zoeken van de juiste partner in de verlading. Studenten kunnen bedrijven tijdens hun afstudeeropdracht vanuit verschillende invalshoeken helpen bij het opzetten van een concrete samenwerking. Nanne: “De bedrijven waar onze studenten terechtkomen geven allemaal aan enorm veel te leren van de trajecten en geven aan dat hun kennisontwikkeling toeneemt. Vaak liggen er al grote kansen in het verbeteren van de interne afstemming.”

Meer informatie?

Ook interesse om vanaf februari 2020 een van de beschikbare studenten van de opleiding Supply Chain Management bij jouw bedrijf in te zetten? Wees er snel bij, want op = op! Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider Logistiek Mark Luikens via mark.luikens@zuid-limburg-bereikbaar.nl.

Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief