Ga direct naar het artikel
18 december 2019

Inzetten op auto-delen

Ook Programmabureau Zuid-Limburg Bereikbaar wil duurzame mobiliteit stimuleren en tekende op 18 december 2019 de Green Deal Autodelen 2.0. De deal is onderdeel van het klimaatakkoord. Ook gemeente Eindhoven, vervoersregio Amsterdam, enkele brancheverenigingen en 20 plattelandsgemeenten spraken met minister Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) af om in 2021 te komen tot 100.000 deelauto’s met minimaal 700.000 gebruikers.

Het kabinet streeft naar meer deelautogebruik. Een auto staat in Nederland gemiddeld 23 uur van de 24 uur stil. Zonde van de ruimte. Autodelen verlaagt de parkeerdruk. Ook heeft autodelen voordelen voor het klimaat en de luchtkwaliteit; autodelers stoten gemiddeld 8-13% minder CO2 uit, en ook minder fijnstof en stikstof.
Deelauto’s komen vaak in de plaats van een eigen tweede auto. Autodelers besparen op aanschafkosten en vaste lasten. Door de lagere kosten wordt ook de overstap naar elektrisch rijden makkelijker. Bijkomend voordeel is dat autodelers in de stad zelf geen parkeervergunning hoeven aan te schaffen.

Minister Van Veldhoven: “Je denkt bij autodelen misschien snel aan de stad. Maar het is juist ook een oplossing voor regio’s waar afstanden langer zijn. Steeds meer mensen delen auto’s, en dat vind ik een goede zaak. Voor het klimaat en onze schone lucht, maar ook als uitkomst voor mensen die geen eigen auto hebben of voor wie het OV maar deels een oplossing is.”

Zelf aan de slag? 

Programmabureau Zuid-Limburg Bereikbaar stimuleert autobewust rijden met acties als Band op Spanning, Van lease naar e-lease en Ontdek de e-car.

Zie voor Green Deal Autodelen 2.0 ook het artikel op de website van de Rijksoverheid.

Groepsfoto Green Deal 2.0

Samen inzetten op autodelen

Sebastiaan Dommeck bij Green Deal 2.0

Namens programmabureau Zuid-Limburg Bereikbaar was Sebastiaan Dommeck bij de bijeenkomst in Den Haag

Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief