Landelijk Fietsberaad CROW bezoekt Maastricht en Regio tijdens jaarlijkse kennisdag
Op vrijdag 16 september bezocht een delegatie van de programmaraad van het CROW-Fietsberaad Maastricht en omgeving. CROW is het nationale kennisplatform voor infra, verkeer, vervoer en openbare ruimte. De gemeente Maastricht organiseerde dit jaar de jaarlijkse kennisdag van het Fietsberaad. Aan de Gemeente Maastricht en Zuid-Limburg Bereikbaar de eer om de deelnemers rond te leiden in hun werkgebied - Maastricht en omgeving-, kennis te delen en kennis met elkaar uit te wisselen.
Welkom in Maastricht: (Eu)regionale netwerkstad en #posifiets-stad
De kennisdag werd geopend met een welkomstwoord door wethouder Mobiliteit & Duurzaamheid John Aarts van de Gemeente Maastricht. De wethouder heette de ruim dertig deelnemers van harte welkom in de stad Maastricht op een unieke locatie: een authentiek pand in het Sphinxkwartier waar gastheer koffiebranderij Blanche Deal is gevestigd. Als ware ambassadeur vervolgde de wethouder zijn verhaal over de stad Maastricht als (Eu)regionale netwerkstad. Na zijn welkomstwoord droeg hij het stokje over aan de diverse fietsexperts om over te gaan op het thema van de dag: fietsen in Maastricht en regio.
Ambities fietsen in en naar Maastricht
Ferry Wahls (beleidsadviseur Mobiliteit Gemeente Maastricht) sprak over de ambities en doelen die de stad zichzelf heeft gesteld om meer mensen aan het fietsen te krijgen in Maastricht. Zo wil de gemeente het aandeel fietsverplaatsingen binnen Maastricht van 31% nu naar 36% in 2030 hebben opgekrikt. Het aandeel fiets van en naar Maastricht moet omhoog van 10% naar 15%. Jelle Ummels van het programmabureau Zuid-Limburg Bereikbaar en projectcoördinator #posifiets ging in op de actieplannen die voortvloeien uit de ambities van de gemeente. Hierna vertelde Henriëtte Verhoeven (projectleider Fiets Zuid-Limburg Bereikbaar) over de aanpak van fietsstimulering in Zuid-Limburg, waaronder de realisatie van de snelle fietsroute tussen Sittard en Maastricht. De gemeente werkt op het gebied van fietsstimulering samen met het programmabureau Zuid-Limburg Bereikbaar.
Fietsend door de regio
Tijdens de kennisdag fietsten de deelnemers van locatie naar locatie. Voor de lunch gingen de deelnemers met de fiets op pad door de regio. Rijwielhandelaar Cycle Center in Valkenburg leverde voor alle deelnemers een elektrische fiets. Via twee verschillende routes werd het Heuvelland doorkruist. Een groep volgde de recreatieve route door het groene Heuvelland. De andere groep fietste via de kortere fietsroute die liep over een stuk van de F2, de snelle fietsroute tussen Sittard en Maastricht.
Aangekomen in Valkenburg was de groep te gast bij het Shimano Experience Center in Valkenburg. Ferry Wahls lichtte de uitdagingen toe waar de regio op het gebied van fietsen mee te maken heeft. Projecten als Team Heuvelland en de realisatie en locatiekeuze van de Snelle Fietsroute F2, passeerden de revue. Na de presentatie fietsten de groepen via ieder hun eigen route terug naar Maastricht waar ze te gast waren bij de Universiteit Maastricht op de Tapijnkazerne waar vervolgens afgesloten werd met een borrel in Brasserie Tapijn.
Aanpak overlast fietsparkeren en gedragscampagne #Posifiets
Marijke Terpstra (projectleider Fietsprojecten van de Gemeente Maastricht) ging verder in op de aanpak van de overlast rondom het fietsparkeren in Maastricht. Samen met Zuid-Limburg Bereikbaar is de campagne #posifiets opgezet om het veilig en vaker fietsen in de stad te stimuleren met extra aandacht voor veilig stallen. Jelle Ummels van #Posifiets vertelde meer over de praktische uitvoering met informatie- en bewustwordingscampagnes.
Vruchtbare kennisdag
Jelle Ummels (#posifiets) vond het een vruchtbare kennisdag. “Onze plannen en acties werden enthousiast ontvangen. De deelnemers stelden goede vragen en dat bood volop ruimte voor gesprekstof. We kregen van de deelnemers terug dat onze gedragscampagne #posifiets de potentie heeft om de volgende landelijke BOB-campagne te worden. Mensen vanuit een positieve mindset #posifiets aanspreken op hun gedrag, werd als een plus gezien.”
Landelijk op koers
Henriëtte Verhoeven (Zuid-Limburg Bereikbaar) vond het bijzonder dat het Fietsberaad van het CROW in Zuid-Limburg was: “Voor veel mensen ligt deze provincie ver weg. De opkomst was desondanks hoog, de sfeer uitstekend. De deelnemers hebben kunnen zien dat Zuid-Limburg met interessante fietszaken bezig is, landelijk op koers ligt en met #positiefs voorop loopt. Ze hebben kunnen zien hoe Maastricht er op een unieke manier in slaagt bewoners en studenten mee te krijgen in een fietsbeweging en de stad fietsproof maakt. Ook de groei van het fietsnetwerk in Zuid-Limburg is indrukwekkend en inspirerend.”
Samen verantwoordelijkheid dragen
Voor Marijke Terpstra (Gemeente Maastricht) was de meerwaarde van de kennisdag het netwerken met anderen die met hetzelfde onderwerp bezig zijn en de uitwisseling van ideeën. “We kunnen veel van elkaar leren. Voor gemeentes is het natuurlijk het belangrijkste dat de politieke wil aanwezig is om fietsprogramma’s te stimuleren, want dat betekent dat er geld wordt vrijgemaakt, beleid kan worden gemaakt en mensen aangesteld worden om de plannen uit te voeren. Het unieke van #posifiets is dat bedrijven, organisaties en burgers worden betrokken en mee verantwoordelijkheid dragen. Dat verklaart het succes ervan.”
Smaakt naar meer
Jelle is enthousiast over de goede verbindingen die gelegd zijn: “Dit smaakt naar meer. We hebben een goed visitekaartje kunnen afgeven van Maastricht en het Heuvelland. Tussen de buien door hebben we een mooi stukje van onze regio, zoals het Château Sint Gerlach, kunnen laten zien. De prachtige vergezichten werden met veel loftuitingen ontvangen.”
Over CROW-fietsberaad
De programmaraad van het CROW-Fietsberaad bestaat grotendeels uit praktijkdeskundigen in fiets(verkeers)beleid die werken bij gemeenten, kaderwetgebieden, provincies en waterschappen en in de advieswereld. De leden adviseren over de inhoudelijke koers van het CROW-Fietsberaad.





Doe mee met #Posifiets! Dat is fietsen op zo’n manier dat je er zelf blij van wordt én niemand anders tot last bent.