Ga direct naar het artikel
19 september 2019

Maastrichtse bedrijven werken samen aan energiebesparing

Maandagmiddag 27 mei ontmoette wethouder duurzaamheid Gert-Jan Krabbendam werknemers van 19 bedrijven met een ambitie om minder energie te gebruiken. Zij kwamen in het stadhuis bij elkaar tijdens een kennissessie van het Maastrichts Energie Akkoord voor industrie (MEA-industrie).

MEA-Industrie is een publiek-private samenwerking van gemeente, industriële bedrijven, kennispartners en facilitaire partijen. Samen met gemeente, bedrijven en burgers werkt MEA-Industrie sinds 2016 aan de doelstelling om in 2030 liefst 49% minder CO2 uit te stoten versus 1990.

Groot potentieel

Elf deelnemende bedrijven en acht aspirant-leden wisselden tijdens de kennissessie veel informatie uit over het besparen van energie. Bij een aantal bedrijven lijkt de besparing precies op die van thuis: overschakelen op ledverlichting, zuinigere apparatuur aanschaffen en uitzetten wat je niet gebruikt. Door de grote schaal zijn echter zowel de investeringen als de resultaten veel groter.

Informatieplicht energiebesparing

Ook al gebeurt er al veel, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat signaleerde dat er bij het midden- en kleinbedrijf (mkb) nog veel energiebesparende maatregelen niet zijn doorgevoerd. Om die reden is een aanscherping van de Wet Milieubeheer doorgevoerd middels de Informatieplicht. Alle organisaties met een energieverbruik hoger dan 25.000 m3 gas of 50.000 kWh stroom moeten voor 1 juli hun inspanningen op het gebied van energiebesparende maatregelen doorgeven.

Impuls CO2-reductie

Ongeveer 900 bedrijven in de regio Maastricht wordt verzocht om via de website www.rvo.nl hun energiebesparingen kenbaar te maken. Per bedrijfstak zijn er lijsten opgesteld met erkende maatregelen. Door de informatieverstrekking kan de energiebesparing in het bedrijfsleven en daarmee de CO₂-reductie in Nederland een impuls krijgen.

Elke twee weken ontvangen meer dan 15.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief