Ga direct naar het artikel
22 oktober 2019

Minder CO2, meer klanten? De CO2-Prestatieladder helpt

Zuid-Limburg Bereikbaar legt de lat hoog op het terugbrengen van CO2 in regionale verkeersstromen, onder andere door bouwbedrijven te adviseren over efficiëntere logistiek. Zet de markt grotere stappen vooruit als duurzame bouwbedrijven een voorsprong hebben bij het binnenhalen van klanten? Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) kent het antwoord. 

De stichting beheert de CO2-Prestatieladder: het duurzaamheidsinstrument van Nederland dat bouw gerelateerde bedrijven en overheden helpt bij het reduceren van CO2 en kosten. Organisaties die zich laten certificeren volgens de ladder, verdienen dat terug in lagere energiekosten, materiaalbesparing en innovatiewinst. Bovendien kunnen gecertificeerde bedrijven een fictief voordeel op de inschrijfprijs krijgen bij gemeenten en andere overheidsinstellingen wanneer de CO2-Prestatieladder als instrument wordt ingezet bij aanbestedingen.

 

Bijeenkomst Logistiek Bereikbaar

Verduurzaming versnellen

Onlangs organiseerde Zuid-Limburg Bereikbaar een informatieve bijeenkomst waar medewerkers van de Provincie Limburg, de gemeenten Heerlen, Sittard-Geleen, Maastricht en Valkenburg en de woningcorporaties Servatius en Woonpunt door SKAO werden bijgepraat over de CO2-Prestatieladder bij aanbestedingen. In Limburg gebeurt dat nog niet veel, terwijl het een manier kan zijn om verdere verduurzaming te versnellen. Lokale en regionale overheden zijn een grote verschaffer van werk. De bouw is daar een goed voorbeeld van. Samen met woningbouwcorporaties zijn overheden goed voor het merendeel aan opdrachten binnen de regio. En wie betaalt, bepaalt. Dus kunnen gemeenten met hun inkoopbeleid een grote rol spelen in de manier waarop gebouwd wordt in de regio.

Een grote olievlek

“Geef bedrijven die investeren in duurzame bedrijfsvoering een voordeel bij aanbestedingen”, is de stelling van Maud Vastbinder. Zij begeleidt namens SKAO trajecten waarbij bedrijven hun duurzame prestaties in een certificaat omzetten. “Ook Belgische overheden experimenteren de komende jaren in hun aanbestedingen met de CO2-Prestatieladder. Bij positieve resultaten wordt de ladder ook bij onze zuiderburen de norm. Omdat veel bedrijven in de regio al bezig zijn met het verduurzamen van hun bedrijfsvoering, kan het snel gaan als aanbestedende diensten dit ondersteunen.”

Bijeenkomst CO2-Prestatieladder in Roermond

Donderdag 24 oktober organiseert het SKAO samen met een aantal andere organisaties in Roermond een volgende bijeenkomst over de CO2-Prestatieladder voor medewerkers van overheden. Ga voor meer informatie en aanmelden naar www.skao.nl.

Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief