Ga direct naar het artikel
19 april 2021

Tips van de beste thuiswerkgevers van Limburg

Na een jaar thuiswerken reikte ZoWerktHet in elke deelnemende regio een award uit aan bedrijven die door hun werknemers genomineerd werden voor beste thuiswerkgever van het jaar 2020.  In Zuid-Limburg kregen twee bedrijven die regionale Award: Johnson Matthey en VodafoneZiggo. We delen graag zes van hun tips binnen dit netwerk van werkgevers.

#1: Werk tijdens het thuiswerken aan beleid voor hybride werken

Nu werken medewerkers zo veel mogelijk thuis, maar als dat straks niet meer noodzakelijk is, kan het snel weer normaal zijn om iedere dag op kantoor te werken. Door nu beleid te maken, voorkom je dat. Want thuiswerken heeft zowel voor- als nadelen en met hybride werken kun je het beste van twee werelden vinden voor je organisatie. Bij VodafoneZiggo is het nieuwe thuiswerkbeleid al vastgesteld. Iedereen die wil, mag de helft van de tijd thuis werken, ook als alles weer normaal wordt.

#2: Geef mensen keuzevrijheid

Niet iedereen is in een positie om thuis te werken. Daarom gebeurt het thuiswerken bij VodafoneZiggo straks enkel op vrijwillige basis. Medewerkers die vijf dagen per week op kantoor willen werken, kunnen dat straks gewoon blijven doen. Maar wie kiest voor thuiswerken, maakt wel een keuze voor langere tijd. Met die keuzes wordt binnen de kantoren rekening gehouden. Keuzevrijheid is ook nodig bij het inrichten van de werkplek. Dat kun je fiscaal aantrekkelijk maken of deels vergoeden. Bij Johnson Matthey is dat in de eerste coronagolf meteen voortvarend opgepakt. “We hebben overlegd met medewerkers wat ze nodig hadden en hier samen voor gezorgd. Zo pakken we het straks ook aan voor het hybride werken.”

#3: Geef als directie het goede voorbeeld

Goed voorbeeld doet goed volgen. Wil je dat medewerkers vaker thuiswerken, dan moet je als directie het goede voorbeeld geven. Als je van hybride werken een succes wil maken, moet je daar extra alert op zijn in de periode na de COVID-19 beperkingen. Maak je beleid? Richt je dan nadrukkelijk op alle kantoormedewerkers, onafhankelijk van positie of functie.

#4: Kijk naar type werkzaamheden

In het hybride werken bedenk je eerst wat je gaat doen om vervolgens te bepalen hoe dat gebeurt. In coronatijd zag men bij VodafoneZiggo dat nagenoeg al het werk goed virtueel gedaan kon worden. “Juist creatieve sessies, complexe uitdagingen of feedback gesprekken voelen beter als je bij elkaar in een ruimte bent. Dat is de basis van ons beleid geworden. Je kijkt naar de activiteit en beslist op basis daarvan of het online of op kantoor plaatsvindt.”

#5: Werk aan het teamgevoel

Regelmatig op kantoor zijn is belangrijk voor de onderlinge sfeer, zegt Stefan Janssen van Johnson Matthey toe. “We zoeken naar de juiste balans tussen efficiënt thuiswerken met alle duurzame voordelen en op kantoor werken met elkaar.” Teams werken minder efficiënt als tijdens bijeenkomsten de ene helft op kantoor is en de andere helft thuis. Bij VodafoneZiggo krijgen daarom alle teams een training, zodat zij goed afspraken kunnen maken over de manier waarop zij met elkaar samenwerken. 

#6: Kijk hoe het thuiswerkbeleid samenhangt met het mobiliteitsbeleid

Het nieuwe beleid past in een reeks beleidswijzigingen die VodafoneZiggo al eerder heeft doorgevoerd. Leaseauto's werden vervangen door OV-kaarten bijvoorbeeld. Bij Johnson Matthey zijn eerder allerlei acties gedaan om duurzaam reizen te stimuleren. “We hebben bijvoorbeeld acties gehad om de e-bike te promoten. Als je minder reistijd hebt door structureel vaker thuis te werken, kun je op die andere dagen misschien vaker op de fiets komen."

Het moment is nu

Ongetwijfeld herkenbaar voor velen. Voor COVID-19 waren de gedachten over thuiswerken heel anders dan nu. Bij Johnson Matthey was vanuit duurzaamheid eerder gekeken naar thuiswerken. “Binnen de directie waren toen nog aarzelingen. Onze mensen hebben tijdens corona laten zien dat thuiswerken juist efficiënt kan zijn. Wij willen dat momentum gebruiken.” VodafoneZiggo was daarin heel voortvarend. Zij werden de eerste organisatie van Nederland met een hybride beleid voor de lange termijn. Doe je voordeel met de tips van onze beide regiowinnaars. En heb je vragen over hybride werken of slimme mobiliteit? Neem dan zeker even contact met ons op!   

 

Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief