Ga direct naar het artikel
2 februari 2021

Verantwoord op weg in het Heuvelland. Denkt en doet u mee?

Het Heuvelland nodigt uit om te wandelen, te sporten, vakantie te vieren, te wonen en te werken. We waarderen het landschap en we willen ervan blijven genieten. We zijn trots op ons bijzonder stukje buitenland in eigen land. En toch … soms ‘vliegen’ we uit de bocht en is het op sommige dagen en sommige plekken best druk en gaan verschillende groepen gebruikers elkaar irriteren. De roep voor een totaalaanpak van leefbaarheid, milieu en economische vitaliteit wordt luider.

Samen verantwoord op weg

De gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals (de Lijn 50 gemeenten) hebben onder andere aan Zuid-Limburg Bereikbaar opdracht gegeven voor het onderzoeken van de ervaren verkeersoverlast en het samenstellen van een maatregelenpakket voor een economisch vitale, duurzame en leefbare omgeving. Andere samenwerkende partners zijn Provincie Limburg, Politie, Staatsbosbeheer en Visit Zuid-Limburg. Samen onderzoeken ze hoe ze ervoor kunnen zorgen dat het bonte pallet van gebruikers rekening houdt met elkaar en ze samen verantwoord op weg gaan. 

Samen aan de slag

De slag naar praktische maatregelen willen de drie gemeentes samen oppakken met inwoners, ondernemers, gebruikers en belangenorganisaties. Wat merken ondernemers van recreatief verkeer? Wat merken mensen zelf in hun woonplaats en als ze op pad gaan? Hoe kunnen de verschillende gebruikers blijven genieten van het Heuvelland? Welke maatregelen zullen het meeste effect hebben?

Inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden konden vanaf 3 februari hun mening geven en ideeën delen via een online vragenlijst op zuidlimburgbereikbaar.nl. Reageren kon tot en met 21 februari 2021.

Planning en resultaten

Op basis van de input uit de online vragenlijst en informatie uit verschillende onderzoeken bieden de gemeenten medio 2021 een pakket van haalbare en realistische maatregelen aan bij de drie gemeenteraden.

Kijk voor meer informatie op www.zuidlimburgbereikbaar.nl/verantwoordopweg

Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief