Ga direct naar het artikel
15 maart 2021

Verbeter de leefstijl van je medewerkers samen met het RIVM!

Je medewerkers brengen een groot deel van hun tijd door op de werkplek, en daarom is dit juist een belangrijke plek om een gezonde leefstijl te promoten. In september 2021 start het RIVM een onderzoek naar het verbeteren van de leefstijl van medewerkers samen met de werkgever. Heb jij interesse om deel te nemen aan deze pilot?

Een gezonde leefstijl is belangrijk om chronische ziekten te voorkomen en draagt bij aan de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers. Het programma omvat een integrale aanpak voor gezondheidsbevordering, waarin zowel wordt ingezet op de medewerker als op de werkomgeving. Een integrale aanpak vergroot de kans op succes, omdat gezondheidsbevordering via verschillende routes kan worden bereikt. Bijzonder aan dit onderzoek is dat de doelgroepen – de werkgevers en de medewerkers – vanaf het begin worden betrokken bij het proces. De insteek is namelijk om een programma te ontwikkelen dat goed aansluit bij de wensen en behoeften van deze doelgroepen.

Wat kun je verwachten van het programma?

Het programma bestaat uit een catalogus en een implementatieplan. In de catalogus zijn bewezen effectieve interventies te vinden voor het promoten van een gezonde leefstijl. Verschillende leefstijl thema’s worden hierin meegenomen, bijvoorbeeld bewegen, voeding, roken, ontspanning, stress en werk-privé balans.

Integraal programma

Daarnaast staan er in de catalogus ook thema’s voor verschillende pijlers: signaleren & ondersteuning, kennis & voorlichting, vaardigheden & gedragsverandering, aanpassingen aan de sociale en fysieke werkomgeving en beleid. Dit is wat het programma integraal maakt en de kans op succes vergroot, aangezien gezondheidsbevordering via verschillende routes kan worden bereikt. Binnen het thema voeding kan bijvoorbeeld een workshop over gezonde voeding gegeven worden en daarnaast kan het aanbod in de kantine gezonder gemaakt worden.

Implementatieplan

In het implementatieplan worden de verschillende stappen van implementatie beschreven. Het implementatieplan geeft werkgevers handvaten om bovengenoemde interventies succesvol te realiseren. Momenteel inventariseert het RIVM wat de belemmerende en bevorderende factoren zijn voor implementatie. Deze factoren worden meegenomen in het implementatieplan. Daarnaast wordt gevraagd aan medewerkers wat voor hen redenen zijn om wel of niet mee te doen aan een interventie op het werk. Ook dit wordt opgenomen in het implementatieplan, om zo de deelname te kunnen verhogen.

Het programma is gebaseerd op een succesvol Europees voorbeeld, het Workplace Health Promotion Network in Lombardije. Deelnemende bedrijven ontvangen het implementatieplan en de catalogus met programma’s gericht op de verbetering van leefstijl en gezondheid.

Meld je nu al aan!

Wil jij met je bedrijf ook aan de slag met het verbeteren van de gezondheid van je medewerkers? Meld je dan aan door een berichtje te sturen naar denise.smit@rivm.nl.

Vragen?

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met onderzoeker Denise Smit via denise.smit@rivm.nl of 06 50 19 44 50.

Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief