Ga direct naar het artikel
8 september 2020

Zorg ervoor dat je medewerker ongestoord kan rijden

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat plant een landelijke campagne over ongestoord rijden (MONO). Naast de publiekscampagne richten ze hun pijlen ook op jullie, als werkgevers. Als bedrijf draag je immers niet alleen de verantwoordelijkheid voor een veilige werkomgeving, maar zorg je ook voor je medewerkers die onderweg zijn.

Veilig rijden onderweg

Veel mensen zijn vaker onderweg voor het werk. Toch heeft 37% van de werkgevers geen beleid over verkeersveiligheid van werknemers. Snel op de fiets je mail controleren of onderweg in de auto videobellen. Het is snel gedaan, maar je ogen en gedachten zijn niet bij het verkeer, waardoor het risico op ongelukken voor iedereen toeneemt.

Videobellen in de auto?

Door corona is videobellen de nieuwe standaard geworden en werken we minder van negen tot vijf. De kans dat deelnemen aan videovergaderingen onderweg gebeurt, wordt hiermee steeds groter. Daarom is het belangrijk om nog meer te waken voor afleiding onderweg en als werkgever hier nu op in te spelen.

Onderteken het MONO-convenant

Omarm je het MONO-beleid binnen je bedrijf? Onderteken dan het MONO-convenant van het Ministerie. Hiermee laat je zien dat je aan de slag wil gaan met MONO-acties binnen je bedrijf. Je onderneemt minimaal één concrete actie binnen je organisatie. Het Ministerie geeft in een flyer 14 tips hoe je MONO makkelijk, snel en effectief op kan nemen in de bedrijfsvoering. 

Communiceer met je medewerkers

Het Ministerie heeft een toolkit opgesteld met posters, flyer en e-mailelementen. Daarnaast zijn er kant-en-klare ontwerpen beschikbaar voor o.a. sleutelhangers, vloerstickers en vlaggen. De planning is dat de campagne op 4 oktober start. Vanwege de maatregelen rondom covid-19 is deze planning onder voorbehoud. Lees meer over de MONO-campagne.

Betekenis MONO

MONO staat letterlijk voor één of alleen. In de campagne staat het voor met één ding bezig zijn: als je rijdt, houd je je aandacht op één ding en dat is het verkeer. MONO is ongestoord onderweg zijn, zonder afleiding van appjes of social media posts. Zodat mensen hun ogen op de weg houden en niet op hun scherm. Nederland gaat ongestoord onderweg. Rij MONO, fiets MONO.

Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief