Zuyd Hogeschool start pilot e-deelauto’s voor dienstreizen
Zuyd Hogeschool is na de zomervakantie op de locaties Brusselseweg en Nieuw Eyckholt met een pilot voor het delen van elektrische auto’s voor dienstreizen gestart. Medewerkers kunnen via een app een elektrische deelauto van Drive Amber reserveren. Het deelplatform garandeert de beschikbaarheid indien er minstens drie uur van tevoren gereserveerd wordt. De pilot moet inzicht opleveren in de wijze waarop Zuyd haar vervoersplan kan gaan verduurzamen door het gebruik van auto’s met een verbrandingsmotor terug te dringen.
Meer dan 1 miljoen kilometers: zoveel hebben 879 medewerkers op de locaties Brusselseweg en Nieuw Eyckholt in 2019 gedeclareerd als dienstreis. In ruim 11.000 van de in totaal 13.834 gedeclareerde reizen, bedroeg de afstand minder dan 100 kilometer. Veel korte ritjes dus die heel geschikt zijn voor een elektrische auto. En 11.000 korte autoritten betekent ook dat de hiervoor gebruikte auto’s de meeste tijd hebben stilgestaan. Met een elektrische deelauto kan Zuyd hier veel milieuwinst boeken, is de overtuiging van Marian Edelbroek, regievoerder QHSSE bij het Facilitair Bedrijf. “Dat scheelt niet alleen veel CO₂-uitstoot. We kunnen daarmee ook het verbruik van kostbare grondstoffen voor al deze auto’s verminderen, die we dan voor andere zaken kunnen inzetten. En we ontlasten de parkeerdruk.” Op termijn kan de elektrische deelauto een duurzaam alternatief worden voor de tweede auto. En op plaatsen waar het OV ontbreekt of tekortschiet, kan de deelauto een goede vervanging worden. Kortom, zowel Zuyd als de Zuid-Limburgse samenleving kunnen veel winnen door slim elektrische auto’s te delen.
Beschikbaarheid kritische succesfactor
Met de pilot wil Zuyd deze trend een duwtje in de rug geven. Zuyd is de eerste grote Limburgse organisatie die een pilot aangaat met Drive Amber, een van de Nederlandse deelplatforms voor elektrische auto’s. “Wij hopen dat dit een olievlekwerking heeft”, zegt Marian Edelbroek. Door de kritische massa die dan ontstaat, kan Drive Amber meer hubs (laadpunten) in Zuid-Limburg plaatsen. Beschikbaarheid en een goede toegankelijkheid van de deelauto zijn de kritische succesfactoren. Een vorige poging van Zuyd om een elektrische deelauto in te zetten is mislukt door een combinatie van een beperkt aantal auto’s en een slecht reserveringssysteem. Mike van Horzen, lid van de stuurgroep Duurzaam Zuyd, zegt: “De beschikbaarheid is de kritische succesfactor. Drive Amber gaat hier een goede invulling aan geven en daarmee denken we mensen over de streep te trekken.”
Hooguit drie uur
Drive Amber garandeert namelijk dat een deelauto op beide locaties beschikbaar is vanaf drie uur nadat je via de app reserveert. Zuyd en Drive Amber richten de komende weken de hub op de locatie Brusselseweg in Maastricht in. “Hier komen aparte Drive Amber laadpalen. En bij de slagbomen treffen we voorzieningen zodat de medewerkers toegang krijgen tot de parkeerplaats waar de Drive Amber auto’s staan”, legt Carina Hermans, medewerker QHSSE uit. Ook op het parkeerterrein op Nieuw Eyckholt worden Drive Amber deelauto’s gestationeerd. Alle Zuyd-medewerkers kunnen deze deelauto’s gebruiken. Zuyd hoopt dat met name de medewerkers van deze twee locaties hun dienstreizen in de regio met de auto’s van Drive Amber gaan maken. Er hoeft dan geen declaratie ingediend te worden. Drive Amber zorgt vanuit de reservering voor facturering naar Zuyd.
Oplossing zelf in de hand
Zuyd hoopt dat de pilot een prikkel is voor andere organisaties in Zuid-Limburg om over te stappen naar de e-deelauto. Zo ontstaat er een vliegwielwerking. Zuyd-medewerkers kunnen in hun vrije tijd daarom de deelauto eveneens gebruiken tegen de gunstige voorwaarden die Zuyd bedongen heeft. “Deze kosten betaal je wel zelf”, aldus Mike van Horzen. “We hebben de oplossing om bij te dragen aan het terugdringen van de opwarming van het klimaat en het verminderen van het grondstoffengebruik zelf in de hand”, zegt Marian Edelbroek. “Hoe meer we deelnemen aan deze pilot, des te sneller worden elektrische deelauto’s breed toegankelijk in Zuid-Limburg.”
