Aan de slag met laadinfra
Natuur en Milieu Zero-emissiezones stappenplan
Bereid je bedrijf voor op de zero- emissiezones. Vanaf 2025 worden zero-emissiezones (ZE-zone) voor bestel- en vrachtauto’s ingevoerd in Nederlandse gemeenten. In dit stappenplan leggen we uit wat dit betekent voor ondernemers en hoe je je in vier stappen kunt voorbereiden.
- Stap 1: stel vast of jouw bedrijf ook met de zero-emissiezone te maken krijgt.
- Stap 2: bepaal de impact voor jouw bedrijf.
- Stap 3: maak een plan voor de overstap naar zero-emissievervoer.
- Bepaal wat de mogelijkheden en kosten zijn voor zero-emissievervoer.
- Benut ondersteuningsmogelijkheden voor de overstap.
- Maak een stappenplan en beslis welke investeringen je gaat doen.
- Stap 4: zorg bij de uitvoering voor een draagvlak binnen je bedrijf en betrek de juiste stakeholders.
HBE's, het onverwachte verdienmodel achter elektrische vrachtwagens
De overheid wil partijen die investeren in laadinfrastructuur en duurzame brandstoffen gaan belonen met HBE’s. HBE staat voor Hernieuwbare Brandstofeenheden. Met een HBE certificaat toont een brandstofleverancier aan dat hij ook meewerkt aan verduurzaming van de vervoerssector. Achter deze HBE certificaten schuilt een verdienmodel. Met de aanleg van laadinfra kun je HBE’s gaan verdienen, deze kun je doorverkopen aan oliebedrijven die verplicht HBE’s moeten kopen. Zo kun je geld verdienen met het laden van elektrische (vracht)auto’s. Op deze manier gaat er geld van de vervuilende industrie naar de ontwikkeling van groene technieken.
Lees het artikel in de link voor meer informatie en kom erachter op welke manier jouw bedrijf een slag kan slaan uit dit verdienmodel.
ElaadNL Outlook E-trucks internationale logistiek
Periodiek publiceert ElaadNL een Outlook over een bepaald onderwerp gerelateerd aan EV en Smart Charging. Deze outlooks ontstaan door data-analyse, interviews en vergelijkend onderzoek. In de Outlook van Q3 2020 is het onderwerp elektrische internationale logistiek aan bod geweest.
- De Outlook kijkt naar verschillende groeiscenario’s voor (inter)nationale logistiek, verwachte laadlocaties onderweg en op begin- en eindlocaties, en de benodigde laadvermogens en bijbehorende laadprofielen. Ook kijken we naar verschillende punten van aandacht voor netbeheerders die onderscheidend zijn voor dit segment.
- Aan de hand van hoe deze voertuigen zijn verdeeld over Nederland en wat voor soort laadlocaties ze naar verwachting nodig zullen hebben, is het aantal benodigde laadpunten berekend. Hierbij zijn er vier soorten laadlocaties te onderscheiden: bij depots, gedeelde laadhubs, truckparkings en verzorgingsplaatsen.
- Overdag wordt er op hoger vermogen bijgeladen op verzorgingsplaatsen en soms ook bij de andere soorten locaties. ‘s Avonds en ‘s nachts ligt het zwaartepunt van het laden bij de depots, truck parkings en gedeelde laadhubs. Daar wordt met lagere vermogens geladen gezien de langere oplaadtijd, en wordt ook load balancing toegepast. In bijlage 8 is te zien hoe het gevraagde vermogen per soort laadlocatie verdeeld is over de netbeheerders.
- De ontwikkeling van batterij-elektrische trucks in nationale- en internationale logistiek volgen elkaar snel op. Naast de genoemde punten van aandacht heeft dit onderwerp in de komende jaren veel aandacht nodig om de facilitering van de laadinfrastructuur en bijbehorende stroomvoorziening in goede banen te leiden, hetgeen samenwerking vereist tussen overheden, de logistieke sector en de energiesector.
Meer weten? Neem contact op met Ron Bissels.
