Eisen voor toekomstbestendige laadinfrastructuur verkenning
Overheidsbeleid zorgt voor versnelling van elektrische logistiek. De markt van bestelwagens N1 is de hardst groeiende in laadbehoeften. Laadinfra moet zich net zo snel gaan ontwikkelen als de elektrische voertuigen.
Om te zorgen dat oplaadpunten toekomstbestendig zijn dient er aan een aantal eisen te worden voldaan. Lees met welke eisen je als bedrijf rekening moet houden bij de aanschaf van laadinfrastructuur. Deze verkenning is uitgevoerd in opdracht van Topsector Logistiek en het ministerie van I en W en baseert zich op de huidige stand van elektrische logistiek en laadinfrastructuur in Nederland en de relevante ontwikkelingen zowel nationaal als internationaal.
- Type laadinfrastructuur: Omschreven welke type laadinfrastructuur locaties er zijn voor elektrische logistiek.
- Er zijn zeven verschillende type laadlocaties voor verschillende soorten voertuigen (bestel- licht of zware vrachtwagens). Het merendeel laadt op private locaties, daar zal op moeten worden ingezet.
- Technische, organisatorische en ruimtelijke eisen: eisen aan laadinfrastructuur worden vanuit de logistieke partijen bekeken. Deze eisen worden onderscheiden in direct te implementeren eisen en de toekomstgerichte eisen die nog moeten worden ontwikkeld door de EV- en oplaadmarkt. Daaruit volgen concrete minimale eisen op basis waaruit conclusies en aanbevelingen volgen.
- Houdt rekening met eisen uit verschillende voertuig categorieën, maar met name N1 waar de urgentie het grootst is.
- Standaardisatie voor laadinfrastructuur vraagt om actie vanuit de stakeholders van de NAL-werkgroep logistiek.
- Standaardisatie van laadinfrastructuur kan zorgen voor efficiënter ruimtegebruik.
- Naast de operatie van voertuigen, dient ook de beschikbare netcapaciteit leidend te zijn. Manieren om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de beschikbare capaciteit zijn noodzakelijk bij grote laad locatie.