Waarom gebiedsgerichte Aanpak?
Bewoners, ondernemers, publieke instellingen, belangenorganisaties en ook overheden willen dat hun stad of wijk een plek is waar het goed leven, werken, ondernemen en verblijven is. Hoe pakken we dat slim en efficiënt aan en kunnen we toch rekening houden met de verschillende belangen? Een gebiedsgerichte aanpak in combinatie met een gezamenlijk doel versnelt de verduurzaming en vergroening en draagt bij aan een bereikbare, leefbare, schone en gastvrije stad of wijk.
Wat is Gebiedsgerichte Aanpak?
Gebiedsgerichte Aanpak betekent het vormen en onderhouden van een netwerk én een integrale aanpak om complexe en gevoelige mobiliteitsuitdagingen in een bepaald gebied tot een oplossing te brengen. Bewoners, ondernemers, publieke instellingen, belangenorganisaties en ook overheden werken samen om vast te stellen wat de uitdagingen en oplossingen zijn en zetten deze om in concrete acties met zichtbare resultaten. De gedachte is dat een gebied, ongeacht wie de gebruiker is, een gezamenlijk belang heeft voor de leefbaarheid, het milieu èn de economische vitaliteit van het gebied.

Voorbeeld Stadsaanpak Maastricht Bereikbaar
De Stadsaanpak Maastricht Bereikbaar is een Gebiedsgerichte Aanpak van programmabureau Zuid-Limburg Bereikbaar en is hét kenmerk van de werkwijze van Zuid-Limburg Bereikbaar, waarin diverse andere aanpakken samenkomen (onderwijsaanpak, werkgeversaanpak, reizigersaanpak, logistieke aanpak). Stadsaanpak Maastricht Bereikbaar brengt alle gebruikers van de binnenstad van Maastricht bij elkaar om samen te werken aan duurzame en efficiënte mobiliteitsoplossingen. Zo werken we daadkrachtig en gezamenlijk aan een binnenstad met nog meer belevingskwaliteit die bovendien toekomstbestendig én economisch vitaal is.
Hoe werkt het?
De projectleider Gebiedsgerichte Aanpak gaat met jou, ondernemer, ondernemersvereniging, publieke instelling, belangenbehartiger van bewoners of bezoekers in gesprek, verkent de mogelijkheden en zoekt naar een match tussen slimme, duurzame oplossingen en de specifieke behoeften van een stadsdeel, wijk of straat. Waar nodig worden vakspecialisten ingezet en wordt onderzocht waar budgetten van betrokken partijen elkaar kunnen versterken.

Fietsen in Maastricht wordt steeds leuker, makkelijker en veiliger. Dat is geweldig nieuws, want fietsen is goed voor je en je ziet de stad op haar mooist. Sterker nog, al fietsend maak je Maastricht een beetje fijner. Vrolijke gezichten, schone lucht en een goed bereikbare binnenstad. En dat allemaal door vaker de fiets te pakken! Dat is wat we bedoelen met #posifiets.

Veel binnensteden ondernemen acties voor schonere lucht, minder geluid en betere bereikbaarheid. Maastricht gaat op weg naar Zero Emissie Stadslogistiek (ZES) in 2025. Projecten die onder andere een concrete bijdrage leveren:
- bundeling bevoorrading en last green mile in combinatie met stadshubs
- elektrisch koelen tijdens levering aan horeca (Stop&Drop)
- collectieve afvalinzameling.

Verse producten vanuit gekoelde vrachtwagens, maar dan zonder ronkende motor. Dat kan door te kiezen voor stroomtoevoer van onder de grond. In Maastricht worden deze "Stop&Drop" voorzieningen vanaf het voorjaar van 2020 gebruikt. Wel de verse slagroom op het terras, niet de uitlaatgassen. Dat is slim gebruik van de schaarse ruimte in de binnenstad.

Willen we dat niet allemaal: het geluid van kwekkende vogeltjes in plaats van ronkende motoren? Een binnenstad waar het blijvend goed toeven, leven en ondernemen is? Verschillende horecaondernemers in de Koestraat hebben met Koninklijke Horeca Nederland afdeling Maastricht & Heuvelland het heft al in handen genomen en gaan samen voor minder vervoersbewegingen in de straat.

Eind 2017 startten we vanuit Maastricht Bereikbaar een proef met elektrische cargo bikes. Ondertussen is gebleken dat de e-cargo bike in de binnenstad een prima alternatief is voor het bestelvervoer. In samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam onderzoeken we de meerwaarde van de inzet van elektrische vrachtfietsen.

Samen in beweging komen voor een gastvrije stad. Het kan door ambitieuze afspraken te maken. Zo ondertekenden een aantal ondernemers een Akte van Ambitie die erop gericht is partijen bij elkaar te brengen en concrete stappen te zetten naar een aantrekkelijke en gezonde binnenstad.