Hinderaanpak
Samen met wegbeheerders van landelijke, provinciale en gemeentelijke wegen, aannemers en overige stakeholders is Zuid-Limburg Bereikbaar aan de slag om hinder door werkzaamheden en topdagen te beperken. De hinderaanpak is voor Zuid-Limburg relevant vanwege de invloed van grote werkzaamheden in Zuid-Nederland (waaronder Brabant) op de bereikbaarheid van Zuid-Limburg. Zo is een belangrijk aandachtspunt voor de regio de versnelling van de verbreding van de A2 tussen knooppunt Het Vonderen en Kerensheide.
Verder is er, in nauwe samenwerking met Rijkswaterstaat, de Provincie Limburg en gemeente Maastricht, aandacht voor afzonderlijke werkzaamheden op weg en spoor en hun onderlinge samenhang. We signaleren een eventuele negatieve impact vroegtijdig. Zo kunnen we op tijd acteren en informeren. Op meer regionale schaal is de bereikbaarheid tijdens topdagen een aandachtspunt.
Zo worden (incidentele) hinder en topdagen benut als impuls voor (structurele) gedragsverandering bij de reiziger.
Samenwerken bij grote werkzaamheden
Bij (grote) werkzaamheden zetten we samen met partners als Rijkswaterstaat de schouders eronder. Dit doen we niet alleen om de weggebruiker zo goed mogelijk te informeren over de impact van de verkeershinder. Grote werkzaamheden moet je 'slim plannen' en afstemmen met andere wegbeheerders.
In onderstaande video van SmartwayZ.NL vertelt Paul Hanraets van Rijkswaterstaat hierover. Rob Schaap van Zuid-Limburg Bereikbaar vertelt over de samenwerking met werkgevers en het aanbieden van reisalternatieven. Hiermee willen we de reiziger verleiden een andere keuze te maken en de auto te laten staan. Zo worden werkzaamheden een kans om bestaand reisgedrag te doorbreken.