Verantwoord op weg zet ook in op handhaven. Toch is menige deelnemer aan de werkgroepen bezorgd of handhaven wel voldoende verankerd wordt in de aanpak. Onderstaand de feiten.
Politie is vaste partner
De politie is vanaf de start vaste partner van het project ‘Verantwoord op weg’. De politie Heuvelland heeft in 2021 meetapparatuur besteld om via reguliere patrouilles zelfstandig te kunnen handhaven op motorlawaai. Voorheen moest een specialistische eenheid apart worden ingepland en ingezet.
Verder heeft de politie voor dit seizoen al meerdere handhavingsacties gepland op geluid, snelheid en gedrag. Tegelijkertijd weten we dat de politie te weinig menskracht heeft om in iedere kern regelmatig aanwezig te zijn. Daarom wordt aan de gemeenteraden voorgesteld om op korte termijn actief in te zetten op handhaving op gedrag, snelheid en geluid. En tegelijkertijd de burgemeesters te vragen een sterk signaal af te geven in de zogenaamde driehoek met het directe verzoek voor meer capaciteit van de politie in de Lijn-50-gemeenten.
Lobby voor terugdringen van geluid van motoren
Daarnaast doet ‘Verantwoord op weg’ mee aan een lobby richting Den Haag en Europa om het geluid van motoren terug te brengen naar hetzelfde db-niveau als dat van een auto. Op dit moment is het db-niveau van een motor gekoppeld aan het type motor en mag de ene motor 105 db maken en een andere 80 db. Ook zet het project in op een verplichte APK van motoren, zodat ieder jaar de motor gecontroleerd wordt op een verkeerde (race)uitlaat, net als bij een auto.
Ervaring opdoen met afsluitingen voor motoren en/of auto’s
Voor motorluwe of gemotoriseerd luwe zones staat een pilot op stapel. We willen zien wat de effecten op de omgeving zijn als we enkele straten of een gebied afsluiten voor motoren en/of auto’s. Leiden afsluitingen tot een oplossing of verplaatsing van een probleem? is daarbij de vraag.
De visie: handhaven als ‘sluitstuk’
Het project ‘Verantwoord op weg’ is ervan overtuigd dat we eerst moeten zorgen voor goede infrastructuur en goede voorlichting en dan pas moeten inzetten op handhaven. Handhaving als ‘sluitstuk’ van een aanpak wordt dat ook wel genoemd. Deze visie wordt ondersteund door expert en door de ervaringen van de politie zelf. Sommige deelnemers van de werkgroepen zijn (nog) niet overtuigd van de visie. Zij zijn van mening dat handhaving de belangrijkste oplossing voor de ervaren verkeersoverlast is.
