Van Participatietraject tot Adviesrapportage aan gemeenteraden Gemeenteraden Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals
Processtappen: februari tot en met medio juni 2021
- Deskresearch naar bestaande visies op landschap, economie en Cittaslow, de relatie tussen toerisme en leefomgeving, intensiteit van verkeer en overnachtingen, ervaringen met bezoekersmanagement en eerdere onderzoeken naar verkeersleefbaarheid.
- Opstarten participatietraject met als deelnemers inwoners, ondernemers, dagrecreanten, verblijfstoeristen en belangenorganisatie van bijv. agrariërs, horeca, toerisme, fietsers, motorrijders en wandelaars.
- Enquête (560 respondenten) en resultaatanalyse.
- Start projectwebsite zuidlimburgbereikbaar.nl/verantwoordopweg en nieuwsbrief Verantwoord opweg (mei 2021: 660 abonnees)
- Via extra vragenlijst alle gemeenteraadsleden gevraagd, kennis te nemen van de resultaten van de enquête en de mogelijkheid geboden, accenten te zetten aan aanvullingen te doen.
- 8 verdiepende sessies (2 x 4 groepen ongeveer 75 deelnemers) met werkgroepen van belanghebbenden (Terugblik eerste bijeenkomst vier werkgroepen. Terugblik tweede bijeenkomst vier werkgroepen.)
- Tijdens de werksessies is het gesprek gevoerd over de enquêteresultaten. Via een bolletjesmatrix zijn deze verfijnd t.a.v. mate en soort overlast, is input opgehaald voor een afwegingkader, is een totaalbeeld gemaakt van aangedragen oplossingen, is een voorstel voor een Akte van Ambitie besproken, zijn alle opgehaalde pilots vervat in een overzichtskaart en is afstemming gezocht met bestaande initiatieven. Deelnemers van de werkgroepen hebben zich kunnen aanmelden als ambassadeur van Verantwoord op weg.
- 1 plenaire sessie met alle 4 werkgroepen.
In gesprek over: voorgestelde 9 pilots op een overzichtskaart, Akte van Ambitie en afwegingskader.
- Aanscherpen van de vertaling van de opgehaalde resultaten uit alle sessies op basis van binnengekomen berichten en gewenste, aanvullende gesprekken met belanghebbenden.
- Aanscherping van de Akte van Ambitie.
- Rapportage inclusief de adviezen aan de Stuurgroep, Colleges van B&W en gemeentenraden.
Rapportage
De rapportage is een tussentijds eindproduct dat bestaat uit:
- Uitkomsten deskresearch en participatietraject;
- Voorstellen/advies aan gemeenteraden;
- Bijlagen: uitvoeringsagenda en overzichtskaart met pilots om mee te experimenteren.
Daarnaast zijn de raadsvoorstellen per gemeente gemaakt waarin wordt verwezen naar de rapportage en bijlagen met 'Uitvoeringsagenda' en 'Pilots om mee te experimenteren'.
Werkgroepen
De deelnemers van de digitale werkgroepen van het participatietraject hebben zich gebogen over o.a. probleemanalyse van de ervaren verkeersoverlast, stip op de horizon voor het toekomstige Heuvelland, maatregelen tegen verkeersdrukte en -overlast, geluidsoverlast, gewenst en ongewenst gedrag, natuurbehoud en ideeën voor het uitvoeren van de eerste pilots.
Sommige maatregelen vallen af
Er zijn heel veel maatregelen opgehaald en inmiddels nader geanalyseerd. Niet alle maatregelen zijn geschikt. Bijvoorbeeld omdat:
- ze een partij onevenredig benadelen;
- ze technisch niet uitvoerbaar zijn;
- ze al eens zijn uitgevoerd (en soms ook teruggedraaid);
- ze niet bijdragen aan de gezamenlijke stip op de horizon.
Het projectteam van Verantwoord op weg heeft het gezamenlijk opgestelde afwegingskader gebruikt om te toetsen of een voorgestelde maatregel bijdraagt aan het duurzaam herstel van het Heuvelland-ecosysteem.

Wilt u ook op de hoogte blijven over de ontwikkelingen rondom ‘Verantwoord op weg’ ? Abonneer u op de nieuwsbrief.
Afwegingskader

Ecosysteem voor het Heuvelland

Betrokkenheid van stuurgroep en colleges
Het projectteam heeft het totaalplaatje van deskresearch en participatietraject aangeboden aan de stuurgroep van `Verantwoord op weg` en de drie colleges van Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals. Ook de colleges erkennen de urgentie en de nood om tot duurzaam herstel te komen van de verkeersleefbaarheid en zien in dat het een traject van lange termijn is, maar tevens nu alles gedaan moet worden om de ervaren verkeersoverlast nog in dit seizoen te verlichten.
Door het experimenteren met de pilots zullen we meer inzicht krijgen in de effecten van verschillende maatregelen. De colleges vinden het belangrijk dat deze experimenten zorgvuldig voorbereid en afgestemd worden met aanwonenden en belanghebbenden voordat de concrete aanpak van een maatregel wordt bekendgemaakt.
Vooral de deelnemers aan de werkgroepen hebben de urgentie van de ervaren verkeersoverlast bij het projectteam goed duidelijk gemaakt: ze vragen om snelle, duidelijke acties. Tegelijkertijd vragen ze ook om maatregelen goed te overdenken en de tijd te nemen om dit samen met aanwonenden en belanghebbenden verder uit te werken. Het projectteam heeft de zorgen van de deelnemers aan de werkgroepen verwoord in de rapportage en gebruikt bij het advies aan de gemeenteraden: de voorstellen zijn concreet waar mogelijk en bieden ruimte om samen aan de slag te gaan. Het projectteam heeft een werkbudget aangevraagd om de eerste maatregelen te kunnen nemen en verder vooruit te kijken.
Extra aandacht voor handhaving
Op dringend verzoek van de deelnemers van het participatietraject wordt aan de gemeenteraden geadviseerd om op korte termijn actief in te zetten op handhaving van gedrag, snelheid en geluid. Het handhaven op overtredingen is echter een bevoegdheid van de politie, om deze reden wordt geadviseerd een sterk signaal af te geven in de zogenaamde driehoek met het dringende verzoek voor meer politiecapaciteit.
Meer weten?
>> Rapportage Verantwoord op weg
>> Bijlage 1 Uitvoeringsagenda
>> Bijlage 2 Pilots om mee te experimenteren
>> Samenvatting rapportage Verantwoord op weg
Raadsvergaderingen volgen
Op 23 juni vindt een gezamenlijke digitale raadsvergadering plaats. De vergadering van 23 juni is vanaf 19.30 uur live te volgen via: https://www.youtube.com/griffiegulpenwittem.
Insprekers kunnen zich uiterlijk dinsdag 22 juni tot 12:00 uur aanmelden via: griffie@gulpen-wittem.nl.
De gemeente Vaals neemt in de raadsvergadering van 12 juli een besluit.
Gemeente Eijsden-Margraten op 13 juli.
Gemeente Gulpen-Wittem op 15 juli.
De raadsstukken zijn te bekijken via:
Vaals https://vaals.bestuurlijkeinformatie.nl/
Eijsden-Margraten https://eijsdenmargraten.bestuurlijkeinformatie.nl/
Gulpen-Wittem https://gulpenwittem.bestuurlijkeinformatie.nl/
Getekende Aktes van Ambitie in beeld
Onderstaande deelnemers aan de werkgroepen hebben alvast hun schouders onder Verantwoord op weg gezet en de Akte van Ambitie ondertekend! Het doel is de verkeersleefbaarheid hoog op de politieke (uitvoerings)agenda te krijgen. Wil je zien wat in de Akte staat? Wil je zien welke accenten ondertekenaars zetten? Bekijk het filmpje voor meer achtergrondinformatie. Gebruik de pauzeknop als je langere teksten in detail wilt lezen.





