Tijdens de twee uur durende digitale bijeenkomst is de tussenstand van het project Verantwoord op weg gepresenteerd en de verkeersmaatregelen en andere aandachtspunten die zijn opgehaald tijdens het participatietraject om te komen tot een totaalaanpak van leefbaarheid, natuur en economische vitaliteit in het belang van het welzijn van inwoners. Het materiaal is zo uitgebreid en zo divers dat we deze keer geen samenvatting plaatsen, omdat we daardoor wellicht punten onbenoemd laten die u juist heel belangrijk vindt. Daarom ziet u onderstaand de hoofdlijnen van de presentatie. U kunt vervolgens zelf een keuze maken waarover u meer wilt lezen.
Startpunt: moties van Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals
Participatietraject tot nu toe
Perspublicaties
Er is al volop actie. Voorbeelden van handhavingsacties door politie en campagnes
Opgehaald ervaren verkeersoverlast en maatregelen
Conclusie, probleemanalyse op basis van desk research en participatietraject
Generieke problemen, maar ook sterk lokaal
Maatregelen in categorieën. Oplossingsmatrix.
Afwegingskader en stip op de horizon voor toekomstig Heuvelland
Cittaslow oase
Overzicht aangedragen pilots
Keuze pilots voor advies richting gemeenteraden
Akte van Ambitie
Planning
Meer lezen en zien over bovenstaande punten? Kijk hiervoor in de presentatie van de plenaire participatiebijeenkomst op 17 mei 2021.
Het voorgestelde maatregelenpakket is onderdeel van een advies aan de gemeenteraden van Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals. De planning is dat de gemeenteraden in juli besluiten welke maatregelen nog in 2021 en vervolgens in de komende jaren uitgevoerd worden.
Bekijk de uitkomsten van de peiling via Mentimeter.
Onderstaand een overzicht van de vragen die via Mentimeter zijn gesteld.
Vraag 1: Verantwoord op weg heeft een grote opgave versus tijdsdruk. We moeten volharden: actie op korte termijn, ook juist basis voor lange termijn. In hoeverre ben je het hiermee eens?
Vraag 2: Heb je de digitale sessies tot dusver als prettig, zinvol en constructief ervaren?
Vraag 3: In hoeverre onderschrijf je bovenstaande conclusies uit de eerste twee bijeenkomsten?
Vraag 4: Stip op de horizon voor toekomstig Heuvelland en afwegingskader voor de te nemen verkeersmaatregelen bieden juiste basis voor te maken keuzes. In hoeverre ben je het hiermee eens?
Vraag 5: Op deze wijze kan tot een passend verkeersmaatregelenpakket worden gekomen. In hoeverre ben je het hiermee eens?
Vraag 6: Bovenstaande verzameling Pilots willen we voorstellen aan de gemeenteraden. In hoeverre ben je het hiermee eens?
Vraag 7: Zou je bereid zijn deze Akte van Ambitie te onderschrijven richting de gemeenteraden?
Bekijk de drie filmpjes uit het voorprogramma:
Bastiaan Overeem van het NBTC Holland Marketing over de aanpak van Verantwoord op weg.
"De pro-activiteit vanuit de gemeenteraden sluit naadloos aan op de landelijke toeristische visie 2030, waarin de focus ligt op het gedeelde belang van bewoners, bezoekers en bedrijven, maar ook op bestemmingsmanagement. De wijze waarop het participatietraject is vormgegeven in het Heuvelland verdient echt een compliment."
Louis Prompers, directeur van Zuid-Limburg Bereikbaar over de noodzaak van Verantwoord op weg.
"Zuid-Limburg geniet belangstelling in het toerisme. Maar er is ook een bepaalde overdruk ontstaan. Laten we samen zoeken hoe we die overdruk kunnen wegnemen waardoor de leefbaarheid en de economische vitaliteit in goede balans met elkaar komen."
De wethouders Jos Last (gemeente Gulpen-Wittem) en Jean-Paul Kompier (gemeente Vaals) namens de Stuurgroep over Verantwoord op weg.
Achtergrondinformatie aangereikt door deelnemers participatietraject:
Elke twee weken ontvangen meer dan 17.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.