Ga direct naar het artikel

Elektrisch rijden: waar staan we nu?

Sterke opmars elektrisch rijden

Nederland telt steeds meer elektrische rijders; zowel privé als zakelijk. Er rijden nu 107.000 volledig elektrische auto’s (BEV’s) en 91.000 plug-in hybrides (PHEV’s) rond in Nederland (Bron: RVO, 2020). De verwachting is dat het aantal elektrische auto’s de komende jaren flink toeneemt.

De komende jaren zullen er steeds meer nieuwe elektrische auto’s worden geïntroduceerd, waaronder meer betaalbare modellen. Op dit moment zijn er zo’n 23 modellen in Nederland te koop met een prijsklasse tot maximaal € 50.000. Kijk voor een actueel overzicht van alle elektrische auto’s op de EV-Database.

De actieradius – de afstand die een elektrische auto met een volle accu kan afleggen – wordt steeds groter, gemiddeld is deze al 307 kilometer (Bron: EV Database, 2020). Dat is voor de meeste ritten meer dan voldoende: 9 van de 10 autoritten in Nederland is korter dan 100 kilometer. Dat haal je heen en terug dus zonder opladen.

Het laden, inclusief de werking van de laadpalen, vergt een andere handeling en denkwijze dan het voltanken van een conventionele auto. Het opladen duurt ook langer dan tanken. De exacte oplaadtijd hangt van meerdere factoren af, zoals de laadsnelheid van de auto en de accucapaciteit, maar ook van de weersomstandigheden.

Lees meer over het opladen van een elektrische auto in de whitepaper.

Ontwikkeling van laadinfrastructuur

Nu er steeds meer elektrische auto’s komen, neemt ook de behoefte aan oplaadpunten toe. Nederland is internationaal koploper op het gebied van producten en diensten omtrent laadinfrastructuur en telt rond de 52.000 openbare laadpalen en bijna duizend snelladers (Bron: ANWB, 2020).

Het doel is om in 2030 1,7 miljoen laadpalen in Nederland te hebben. Er zijn dan zo’n 1,9 miljoen elektrische personenvoertuigen op de weg (Bron: RVO, 2020).

Laadpaal verplicht voor bedrijven

Vanaf 10 maart 2020 is er voor bedrijven een verplichting voor het aanleggen van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. Dit betekent dat bedrijven verplicht zijn 1 laadpaal te installeren per 10 parkeerplaatsen. Op dit moment geldt deze wet alleen voor nieuwe of grootschalig gerenoveerde gebouwen, vanaf 2025 zal dit ook het geval zijn voor bestaande gebouwen (Bron: Groenopladen.nl, 2020).

 

Icoon vlag
Meer weten over elektrificeren van je wagenpark? Download de whitepaper:
Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief