Ga direct naar het artikel

Wat betekent elektrisch rijden voor je wagenparkbudget?

Voor de overgang naar een elektrisch wagenpark is budget nodig. Elektrische auto’s zijn in aanschaf nog altijd duurder dan vergelijkbare brandstofauto’s. Echter zitten er, naast duurzame-, ook financiële voordelen aan een elektrisch wagenpark:

  • De verwachting is dat de aanschafprijs de komende jaren steeds meer daalt. Nu al komen er steeds meer goedkopere modellen bij.
  • Elektrische auto’s behouden hun waarde. Na vijf jaar is een EV nog bijna de helft van het aankoopbedrag waard. Bij een benzineauto is dat ongeveer 40 procent en bij een dieselwagen 30 procent (Bron: ANWB, 2020).
  • De onderhoudskosten van een elektrische auto liggen vele malen lager dan die van een brandstofauto. Dit komt doordat een EV uit minder bewegende delen bestaat dan een auto met een verbrandingsmotor.
  • De grote winst zit in het verschil tussen de kosten voor brandstof en voor laden. Hier is een elektrische auto 40 procent tot 50 procent goedkoper in vergelijking met een brandstofauto (Bron: Natuur & Milieu, 2020).

Daarnaast zijn er diverse fiscale regelingen en subsidies die elektrisch rijden aantrekkelijker maken, zoals de milieu-investeringsaftrek (MIA), een lagere bijtelling en het niet betalen van wegenbelasting. Alle fiscale regelingen lees je terug in de Whitepaper.

Meer weten?

Eline Rademaker
Projectondersteuner Autobewust en deelmobiliteit
Luc Paulissen over slimme logistiek
Met boerenverstand kom je ook al een heel eind!
Lees meer
Cyril Lambermon over slimmer werken
Materialen komen ’s nachts. De tijdwinst is enorm!
Lees meer
Charles Ubachs over de e-cargo bike
Een prima oplossing voor ons en voor de stad Maastricht
Lees meer
Icoon geld
Meer weten over elektrificeren van je wagenpark? Download de whitepaper:
Alles bij elkaar: total cost of ownership

De Total Cost of Ownership, oftewel het total geldbedrag dat je aan de complete auto kwijt bent (aanschafprijs, brandstofkosten, onderhoudskosten en verzekering), is voor nieuwe elektrische auto’s ten opzichte van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor ondanks de hogere aanschafprijs op dit moment al positief vanwege:

 

Lagere kosten voor brandstof en laden;
Lagere onderhoudskosten;
Financiële stimulering overheid.

 

Bij meer dan 15.000 km per jaar en/of meer dan 4 jaar bezit van de auto ben je onder de streep goedkoper uit met een elektrische auto dan met een brandstofauto (Bron: Natuur en Milieu).

Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief