Ga direct naar het artikel

Van snelweg door de stad

tot aantrekkelijk wandel-, fiets- en woongebied

Ondertunneling A2

De A2 liep jarenlang dwars door Maastricht met de nodige files en vertragingen tot gevolg. Om deze verkeersproblematiek op te lossen is in 2011 gestart met de bouw van de Koning Willem-Alexandertunnel. Deze dubbellaagse tunnel loopt onder het stadsdeel Maastricht-Oost. Om de stad tijdens de werkzaamheden bereikbaar te houden, stimuleerde Maastricht Bereikbaar samen met vele andere partijen ander reisgedrag bij forenzen, bezoekers, studenten en het goederenverkeer. Eind 2016 ging de Koning Willem-Alexandertunnel open.  

De Groene Loper

Nu het A2-verkeer onder de grond door de Koning Willem-Alexandertunnel rijdt, ontstaat bovengronds tussen kruispunt Geusselt en knooppunt Europaplein een nieuw stuk stad: de ‘Groene Loper’. Met dit plan is Maastricht-Oost meer verkeersveilig en leefbaar.

Meer ruimte voor fiets

Bovenop de tunnel verrijst tot en met 2026 het nieuwe gebied, met onder andere nieuw vastgoed, een andere verkeerssituatie en veel groen. Door de nieuwe inrichting van het gebied is er volop ruimte voor langzaam verkeer. Wijken zijn makkelijker per fiets te bereiken. De Groene Loper zorgt voor een aantrekkelijke fietsverbinding tussen de stad en het groene buitengebied. Een belangrijke onderdeel van deze route is de Wielerbaan, een fiets- en voetgangersbrug over de A2. 

Meer weten?

Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief