Ga direct naar het artikel

Sittard-Maastricht

korter kunnen we het niet maken, wel sneller

Met een snelle fietsroute meer mensen uit de auto

De snelle fietsroute Sittard-Maastricht is een samenwerkingsproject van de Provincie Limburg, Zuid-Limburg Bereikbaar en gemeenten langs de route (Beek, Meerssen, Maastricht en Sittard-Geleen). In- en uitritten en verkeerslichten zorgen voor stopmomenten in een tracé. Door een andere weginrichting kan de fietser zo veel mogelijk ongehinderd doorfietsen. Zo wordt een route sneller en comfortabeler. De snelle fietsroute tussen Sittard en Maastricht levert een belangrijke bijdrage aan:

  • de verbetering van het fietsklimaat in de regio
  • de verdere stimulering van het fiets- en e-bikegebruik.
  • een volwaardig alternatief voor reizen met de auto.

Als meer mensen de auto (vaker) laten staan voor de woon-werkreis, zorgt dat voor minder files en minder CO2-uitstoot. En dat draagt weer bij aan een blijvend betere bereikbaarheid en betere leefbaarheid. Extra bewegen heeft bovendien een positief effect op de gezondheid. De aanleg van de snelle fietsroute gebeurt in fasen.

Fase 1a: Beek – Meerssen 

Begin 2018 begon de uitvoering van fase 1 door bouwbedrijf Dura Vermeer. Deze eerste fase is inmiddels afgerond.

Snelle Fietsroute Sittard Maastricht via Beek
  • Het bestaande fietstraject in Beek en Meerssen aan de oostkant van de A2 is verbeterd. Fietsers en e-bikers kunnen sneller, comfortabeler en veiliger van A naar B.
  • De oude fietspaden zijn opgeknapt en verbreed. Ook zijn er veiligere oversteekplaatsen, zoals bij de Maastrichterlaan in Beek.
Snelle Fietsroute Sittard Maastricht via vliegveld Maastricht Aachen Airport
  • Bij de Europalaan (bij het bedrijventerrein naast Maastricht Airport) kunnen fietsers nu zonder verkeerslichten oversteken door een nieuwe fietsbrug.
Snelle Fietsroute Sittard Maastricht via Meerssen
  • In Meerssen hebben fietsers voorrang bij de rotondes (Bunderstraat, Hoolhoes, Maastrichterweg – Sint Josephstraat). Ook de kruising Vliegveldweg – Nieuwe Vliekerweg is aangepast.
  • De Vliegveldweg is nu een fietsstraat met bredere fietsstroken. De auto is er te gast.

Vervolgfase 1b:

De snelle fietsroute tussen Meerssen en Maastricht loopt vanaf de Vliegveldweg in Meerssen via de Maastrichterweg, Kruisdonk, Mariënwaard, Meerssenerweg en de Viaductweg naar Maastricht. Dit deel wordt naar verwachting in 2020 aangelegd.

Vervolgfase 2:

Op dit moment is nog niet duidelijk hoe de route gaat lopen tussen Sittard-Geleen en Beek. In de toekomst zal deze vervolgfase van de snelle fietsroute nader worden onderzocht. Daarbij wordt ook gekeken naar de aansluiting met de Brightlands Chemelot Campus.

Voor meer informatie over dit project, neem contact op met onze projectleider: 

Edwin Claessens
Projectleider Fietsstimulering
Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief