Ga direct naar het artikel

Mobility as a Service (MaaS): Pilot MaaS in Limburg

Via-GO: één app voor alle reizen in Limburg

Je reis plannen, boeken en betalen met één app, ook als het gaat om een grensoverschrijdende verplaatsing? Dat kan binnenkort met de app Via-GO van Arriva. Naast gebruiksgemak biedt de app reizigers informatie over verschillende vervoersmogelijkheden om snel en comfortabel van deur tot deur te reizen. Denk aan (deel)auto’s, openbaar vervoer, (deel)fietsen en taxi’s. Zo worden alternatieven voor de auto gestimuleerd, reizen gemakkelijker gemaakt en de bereikbaarheid verbeterd. De app geeft reizigers actueel en persoonlijk reisadvies en updates over vertragingen, files en alternatieve routes.

De pilot Mobility as a Service, kortweg MaaS, is een initiatief van de Provincie Limburg en het Ministerie van IenW. De provincie werkt voor de realisatie samen met Programmabureau Zuid-Limburg Bereikbaar. Via-Go wordt in 2020 gelanceerd voor reizigers in Limburg. Omdat met Via-GO door heel Nederland gereisd kan worden is de app ook beschikbaar voor mensen van buiten Limburg. De MaaS-pilot zal lopen tot en met eind 2021.

Arriva voert pilot MaaS in Limburg uit

Middels een aanbesteding is Arriva in november 2019 geselecteerd als dienstverlener voor de pilot MaaS in Limburg. Arriva realiseert Via-Go in samenwerking met Tranzer en TURNN. Deze partners leveren bewezen technologie in de vorm van een multimodale reisplanner en mobile ticketing. In samenwerking met haar opdrachtgever start Arriva in 2020, om te beginnen in Limburg, campagnes om consumenten en bedrijven te bewegen naar duurzame mobiliteitsvormen. Na Limburg wordt Via-Go by Arriva ook geïntroduceerd in de rest van Nederland.

De regio Limburg is met deze MaaS-app een van de zeven regio’s die meedoen aan een nationale pilot van het Ministerie van IenW om reizen, ook grensoverschrijdend, makkelijker te maken en duurzame mobiliteit te stimuleren.

  • Wat is Mobility as a Service MaaS)?

    Mobility as a Service, kortweg MaaS, is een begrip in de mobiliteitsmarkt. Het concept richt zich op het eenvoudig aanbieden van mobiliteitsoplossingen. Talloze bedrijven en organisaties bieden deze aan. Naast het OV zijn er taxidiensten, leaseauto’s, deelauto’s en deelfietsen. Door het gebruik makkelijker te maken, worden de verschillende diensten een beter alternatief voor een eigen auto.

    Een eigen auto is voor veel mensen nog het uitgangspunt. De markt van mobiliteitsoplossingen is enorm in ontwikkeling. De transitie van bezit naar gebruik creëert de meest innovatieve oplossingen, vrijwel allemaal met een eigen app. Als MaaS de verbinding maakt tussen de diensten ontstaat een geïntegreerde oplossing.

    Per reis eenvoudig de beste vervoersoplossing kiezen, dat is waar MaaS voor gaat zorgen. De ene keer in het openbaar vervoer en op een deelfiets, de andere keer met een huurauto of een taxi. Van zakelijke ritten, een weekendje weg, tot je dagelijkse woon-werkverkeer. MaaS zorgt voor de slimste oplossing voor elke reis.

  • Programmabureau Zuid-Limburg Bereikbaar en Provincie Limburg zijn als partners betrokken bij een van de zeven regionale pilots van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.  

Sebastiaan Dommeck
Projectleider MaaS en deelmobiliteit
Elke twee weken ontvangen meer dan 15.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief