Ga direct naar het artikel

Verantwoord op weg

in Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals

Geniet u ook zo van het mooie Heuvelland? 

Het Heuvelland nodigt ons uit om te wandelen, te sporten, vakantie te vieren, te wonen en te werken. We waarderen het landschap en we willen ervan blijven genieten. We zijn trots op ons bijzonder stukje buitenland in eigen land. En toch … soms ‘vliegen’ we uit de bocht en is het op sommige dagen en sommige plekken best druk en gaan verschillende groepen gebruikers elkaar irriteren. De roep voor een totaalaanpak van leefbaarheid, milieu en economische vitaliteit wordt luider.

Tussen 1 februari en 21 februari konden betrokkenen een vragenlijst invullen over eventueel ervaren verkeersoverlast. Zo’n 500 inwoners, dagrecreanten, ondernemers, en belangenorganisatie hebben hier gebruik van gemaakt. Waarvoor onze dank!

In het voorjaar van 2020 heeft dit geleid tot het aannemen van moties in de gemeenteraden van Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals (de Lijn 50 gemeenten). De moties geven opdracht voor het onderzoeken van de ervaren overlast en het samenstellen van een maatregelenpakket voor een economisch vitale, duurzame en leefbare omgeving. Hoe zorgen we ervoor dat het bonte pallet van gebruikers, zoals fietsers, motorrijders en automobilisten, maar ook bijvoorbeeld wandelaars, mountainbikers en ruiters, rekening houdt met elkaar en verantwoord op weg gaat?

‘Verantwoord op weg’ in Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals

Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals hebben het project ‘Verantwoord op weg’ opgestart. Het kernteam daarvan heeft verschillende onderzoeken en metingen gedaan om de soorten weggebruikers, verkeersstromen en het gebied te analyseren. Meer weten? Lees hier meer over de achtergrond van het project Verantwoord op weg.

Samen aan de slag

De slag naar praktische maatregelen om verantwoord op weg te gaan, willen de drie gemeentes samen oppakken met inwoners, ondernemers, gebruikers en belangenorganisaties. Wat merkt u zelf thuis, of als u op pad gaat? Hoe kunnen de verschillende gebruikers blijven genieten van het Heuvelland? Welke maatregelen zullen het meeste effect hebben? En aan welke maatregelen wilt u zelf een bijdrage leveren?

Denkt en doet u mee? Zo'n 570 ingevulde vragenlijsten

De enquete om meer inzicht te krijgen wie wat voor soort verkeersoverlast ervaart is op 21 februari afgerond. Zo'n 570 vragenlijsten zijn ingevuld door inwoners, dagrecreanten, ondernemers, en belangenorganisatie.  Waarvoor onze dank! Momenteel worden de ontvangen reacties geanalyseerd. Binnenkort kunt u hier meer info over verwachten.

Vragen?

Mail uw vraag naar verantwoordopweg@zuid-limburg-bereikbaar.nl.

Vooruitblik

  • Voorjaar 2021: samen met stakeholders/betrokkenen oplossingen bedenken en uitwerken;
  • Inzetten aantal korte termijn oplossingen voor seizoen 2021;
  • Medio 2021: aanbieden pakket van haalbare en realistische maatregelen aan de drie gemeenteraden. Maatregelen die rekening houden met het beperken van verkeersdrukte en het belang van toeristisch recreatieve sector. Maatregelen en implementatieplan worden door de gemeenteraden vastgesteld;
  • Zomer/najaar 2021: oplossingen ontwikkelen en implementeren voor seizoen 2022.
Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief