Ga direct naar het artikel

Verantwoord op weg

in Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals

Geniet u ook zo van het mooie Heuvelland? 

Het Heuvelland nodigt ons uit om te wandelen, te sporten, vakantie te vieren, te wonen en te werken. We waarderen het landschap en we willen ervan blijven genieten. We zijn trots op ons bijzonder stukje buitenland in eigen land. En toch … soms ‘vliegen’ we uit de bocht en is het op sommige dagen en sommige plekken best druk en gaan verschillende groepen gebruikers elkaar irriteren. De roep voor een totaalaanpak van leefbaarheid, milieu en economische vitaliteit wordt luider.

Participatietraject van start

Om te komen tot gedragen maatregen voor de aanpak van de verkeersoverlast hebben in februari 2021 569 inwoners, dagrecreanten, ondernemers, en belangenorganisatie een enquête ingevuld. In april gaan werkgroepen en een online panel van start. 

Aanpak om te komen tot gedragen maatregelen

De werkgroepen en het online panel helpen mee in de te maken keuzes voor een maatregelenpakket. Dit pakket is onderdeel van een advies aan de gemeenteraden van Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals. De gemeenteraden nemen uiteindelijk een besluit welke maatregelen nog in 2021 en vervolgens in de komende jaren uitgevoerd worden.

De achtergrond

In het voorjaar van 2020 heeft de roep voor een totaalaanpak geleid tot het aannemen van moties in de gemeenteraden van Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals (de lijn-50-gemeenten). De moties geven opdracht voor het onderzoeken van de ervaren overlast en het samenstellen van een maatregelenpakket voor een economisch vitale, duurzame en leefbare omgeving. Hoe zorgen we ervoor dat het bonte pallet van gebruikers, zoals fietsers, motorrijders en automobilisten, maar ook bijvoorbeeld wandelaars, mountainbikers en ruiters, rekening houdt met elkaar en verantwoord op weg gaat? Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals hebben het project Verantwoord op weg in het Heuvelland opgestart. Meer weten? Lees meer over de achtergrond van het project Verantwoord op weg.

De projectorganisatie van Verantwoord op weg laat zich ondersteunen door het programmabureau Zuid-Limburg Bereikbaar. Dit programmabureau zet zich in voor bereikbaarheid, efficiënter autogebruik en duurzame mobiliteit voor een gezond woon-, werk- en leefklimaat in de regio.

Vragen?

Mail uw vraag naar verantwoordopweg@zuid-limburg-bereikbaar.nl.

Vooruitblik

  • Voorjaar 2021: samen met stakeholders/betrokkenen oplossingen bedenken en uitwerken;
  • Inzetten aantal korte termijn oplossingen voor seizoen 2021;
  • Medio 2021: aanbieden pakket van haalbare en realistische maatregelen aan de drie gemeenteraden. Maatregelen die rekening houden met het beperken van verkeersdrukte en het belang van toeristisch recreatieve sector. Maatregelen en implementatieplan worden door de gemeenteraden vastgesteld;
  • Zomer/najaar 2021: oplossingen ontwikkelen en implementeren voor seizoen 2022.
Jogger Fietsers
Bos Wandelaar Fietser Zuid Limburg
Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom het thema verantwoord op weg in het Heuvelland? Abonneer u op de nieuwsbrief.

Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief