Ga direct naar het artikel

Zuid-Limburgse MobiliteitsArena

Elke jaar gaan we in gesprek met Zuid-Limburgse werkgevers, mobiliteitsaanbieders en ondernemers over innovatieve mobiliteitsoplossingen, lessons learned, behaalde resultaten en concrete voorbeelden uit het werkgebied. Dit jaar was de tweede editie van de Zuid-Limburgse MobiliteitsArena in webinar vorm powered by Limburg Leads op 17 september 2020. 

Snelle, online update over slimme mobiliteitsoplossingen

Corona doet een beroep op maximale innovativiteit en wendbaarheid en heeft ertoe geleid dat we versneld anders zijn gaan denken over het verduurzamen van woon- werkverkeer, zakelijk verkeer en logistieke processen.  Niet iedere organisatie hoeft het wiel zelf uit te vinden. We kunnen stappen zetten als bedrijfsleven en overheden samenwerken. Niet wachten op wettelijke verplichtingen maar juist handelen en samenwerken op basis van solidariteit. Zo was te horen tijdens de online Zuid-Limburgse MobiliteitsArena op 17 september waaraan o.a. werkgevers, ondernemers, vervoersaanbieders en belangenorganisaties deelnamen.

Kennis uitwisselen

Tijdens vier deelsessies stonden, onder leiding van Simone van Trier, vragen centraal zoals: Wat is de impact van corona op ons reisgedrag? Wanneer is het slim investeren in een duurzamer elektrisch wagenpark? Hoe laat je je werknemers flexibel en duurzamer reizen? Wat kan de reisapp Via-Go, die naar verwachting later dit jaar gelanceerd wordt, gaan betekenen? Hoe bevoorraad je klanten in een drukke binnenstad op kostenefficiënte én duurzame wijze? Hoe kun je het aantal ritten van vrachtauto’s en bestelbussen verminderen? Wanneer kies je voor vervoer over water of per trein? Loont een elektrische vrachtauto? Deze vragen en meer kun je terug luisteren in de Zuid-Limburgse MobiliteitsArena met aan tafel vertegenwoordigers uit verschillende invalshoeken. 

‘Bijgepraat’ in 30 minuten

Sessie 1: Slimme, veilige en duurzame mobiliteit in Zuid-Limburg

Voor iedereen die vragen heeft over thuiswerken, fietsstimulering, innovaties om flexibel te reizen of logistieke efficientie. Hoe komen we versneld in beweging? Wat is de impact van corona op de ontwikkeling van mobiliteit? Hoe kom je van theorie naar praktijk? We bespreken concrete voorbeelden die je direct op weg helpen.

Aan tafel:

 • Luc Verburgh, voorzitter College van Bestuur, Zuyd Hogeschool, 
 • Jean L’Ortye, directeur-eigenaar, L’Ortye
 • Michiel Cusell, Regiodirecteur Limburg, Arriva Nederland

Sessie 2: Dé nieuwe vorm van slimme mobiliteit: Via-Go

Wil jij ontzorgd worden op het gebied van mobiliteit? Bied jouw medewerkers een flexibele manier van reizen. Met Via-Go stuur je gemakkelijk op duurzaam reizen, ontlast je parkeerruimte en stimuleer je het gebruik van deelvervoer. En dat terwijl je inzicht hebt in alle totale reiskosten. Via-Go is ontwikkeld vanuit de Limburgse Mobility as a Service (MaaS) pilot, één van de 7 landelijke pilots.

Aan tafel:

 • Arjanne van Dorp, manager business development, Arriva Nederland
 • Luc Meex, projectleider MaaS-pilot Limburg, Provincie Limburg
 • Rick Miltenburg, manager procesgroep services, MUMC+

Sessie 3: Steek jij de stekker in je wagenpark?

Tijdens deze deelsessie schetsen we de weg richting een elektrisch wagenpark. Zowel voor personenvervoer als logistieke bedrijven zijn er al veel mogelijkheden. In welke stappen kom jij tot een effectieve verduurzaming? We laten je ook zien wat de juiste bandenspanning doet voor je CO2-reductie. En omdat de praktijk weerbarstig is, sluiten we af met een praktijkvoorbeeld.

Aan tafel: 

 • René Bastiaans, stichting E-Pact
 • Ron Bissels, projectleider Autoverduurzamende Maatregelen, Zuid-Limburg Bereikbaar
 • Frank Laux, manager Financiën en Bedrijfsvoering, Woonpunt

Sessie 4: Green business during and after corona: kansloos of glansrijk?

Groenere stadslogistiek, het staat al langer op de agenda. Draagt slimme en duurzame mobiliteit bij aan een levensvatbaar winkelgebied? En hoe wordt de ruimte herverdeeld in de stad tijdens corona. Winkeliers, horecaondernemers en logistieke bedrijven, belangenorganisaties en overheden worden hierover bijgepraat.

Aan tafel:

 • Jeroen Bol, Evofenedex
 • Esther Paulus, storemanager De Bijenkorf Maastricht
 • John Paulus, vice voorzitter Koninklijke Horeca Maastricht en Heuvelland

“Veranderen door het zetten van kleine stappen”

Dat was een constatering aan menige tafel. Koninklijke Horeca Nederland afdeling Maastricht en Heuvelland voegde ter afsluiting van het webinar de daad bij het woord en ondertekende een akte van ambitie en werd daarmee partner van Zuid-Limburg Bereikbaar. De horecabranchevereniging gaat met haar leden werken aan slimme en duurzame mobiliteit van gasten, leveranciers en eigen medewerkers.

Zuid Limburgse Mobiliteitsarena Akte Van Ambitie Koninklijke Horeca Maastricht En Heuvelland

Nu zelf aan de slag

Ben je als ondernemer of werkgever geïnspireerd geraakt en aan de slag gaan met een duurzaam mobiliteitsbeleid, neem dan contact op met onze mobiliteitsmakelaars of logistieke makelaars voor een kennismaking. Tijdens een persoonlijk kennismakingsgesprek bekijken we gezamenlijk of Zuid-Limburg Bereikbaar meerwaarde kan brengen voor jouw organisatie. Na het gesprek weet je of er kansen liggen voor een partnerschap. Werkgevers kunnen gebruikmaken van de diensten van Zuid-Limburg Bereikbaar voor een bedrag vanaf € 200.

Rob Schaap
Mobiliteitsmakelaar
Mark Luikens
Projectleider Logistiek
Jelle Ummels
Projectleider Gebiedsgerichte aanpak & Binnenstad
Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief