Over Zuid-Limburg Bereikbaar

Onze professionals verbinden partners en helpen werkgevers en ondernemers op weg met duurzame mobiliteit. Dat doen we veelal gratis en concreet met het opstellen en desgewenst uitvoeren van een plan van aanpak. Wij ondersteunen werkgevers in de publieke en private sector met het verduurzamen van personenmobiliteit. Wij adviseren ondernemers bij het verduurzamen van hun logistieke processen in combinatie met een rendabel businessmodel. Partners zijn voor ons overheden, mobiliteitsaanbieders, werkgevers, ondernemers, (landelijke) belangenorganisaties, onderwijsinstellingen en kennisinstituten.

Samenwerken aan slimme, veilige en duurzame mobiliteit

We zetten in op gedragsverandering: minder in de auto, meer op de fiets of in het OV, meer deelmobiliteit en een effectiever, milieuvriendelijker autogebruik in combinatie met P+R. Al onze acties zijn gericht op een gezond woon- werk en leefklimaat.

Het programmabureau is in 2010 opgericht onder de naam Maastricht Bereikbaar om te zorgen voor minder automobiliteit, met name onder forenzen. Grote infrastructurele projecten, zoals het nieuwe verkeerssysteem met een tweelaagse tunnel voor A2 Maastricht en een nieuw tracé voor de Noorderbrug, vormden de aanleiding. Inmiddels staat in het uitvoeringsprogramma niet alleen bereikbaarheid en doorstroming, maar ook duurzame mobiliteit centraal.

Doorontwikkeling

Tussen 2012 en 2017 deed het programmabureau Maastricht Bereikbaar mee aan het landelijke programma Beter Benutten. Van 2012 tot en met 2014 was dit programma gericht op de stad Maastricht. Van 2015 tot en met 2017 werd via de zogenaamde werkgeversaanpak opgeschaald naar Zuid-Limburgs niveau. Inmiddels werken we aan bereikbaarheid én duurzame mobiliteit in de regio. Dat doen we sinds eind 2019 onder de nieuwe naam Zuid-Limburg Bereikbaar.

In 2022 is de samenwerking met de 16 Zuid-Limburgse gemeenten verstevigd. Gemeenten en Provincie Limburg werken zoveel mogelijk integraal samen om als regio te werken aan slimme, veilige en duurzame mobiliteit. Via jaarplannen laten zij Zuid-Limburg Bereikbaar vanuit mobiliteit een concrete bijdrage leveren aan de ruimtelijke, economische, maatschappelijke en ecologische opgaven van de regio.

Samenwerkende overheden

Hoe is het samenwerkingsverband opgebouwd?

Programmabureau Zuid-Limburg Bereikbaar is een samenwerkingsverband van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Provincie Limburg en de zestien Zuid-Limburgse gemeenten. Alle overheden dragen bij aan de financiering van het uitvoeringsprogramma 2023.

De stuurgroep Zuid-Limburg Bereikbaar weerspiegelt de publiek-private samenwerking en bestaat uit vertegenwoordigers van werkgevers, aanbieders van mobiliteitsdiensten en overheden. Voorzitter van de stuurgroep Zuid-Limburg Bereikbaar is wethouder John Aarts. John Aarts maakt deel uit van het college van Maastricht en heeft o.a. Mobiliteit, Stadsbeheer, Duurzaamheid en Hospitality in zijn portefeuille.

  • Maastricht University
  • Maastricht UMC+
  • ANWB
  • LWV
  • VONCW
  • RWS
  • NS
  • Q-Park
  • Arriva
  • ProRail
  • Gemeenten: Gulpen-Wittem, Heerlen, Maastricht, Parkstad, Sittard-Geleen
  • Provincie Limburg