Ga direct naar het artikel

Grote stap voorwaarts in reisinformatie

Met de diensten krijgen reizigers reisinformatie die meer dan ooit actueel is en gericht op hun persoonlijke voorkeur. De diensten zijn via apps en websites beschikbaar op smartphone, tablet en pc en heten Go About, Filejeppen, Mobile Ninja, TimesUpp en VID. Ze zijn op 27 maart 2014 gelanceerd tijdens de Intertraffic in Amsterdam.

Met de nieuwe diensten, die voor heel Nederland beschikbaar zijn, kunnen reizigers hun reis van deur tot deur steeds beter plannen en uitvoeren. De diensten zijn tot stand gekomen op initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en regionale overheden.
Minister Schultz van Haegen: “Goed geïnformeerde reizigers reizen sneller en met meer comfort. De nieuwe reisinformatiediensten zijn goed voor de mobiliteit.”

Prijsvraag

Goed geïnformeerde reizigers helpen bij een betere bereikbaarheid. Bijvoorbeeld omdat zij beter kunnen inspelen op onverwachte situaties. Daarom geven het ministerie van IenM en regionale overheden gezamenlijk een impuls aan reisinformatiediensten. Dat doen zij allereerst doordat zij via een prijsvraag vijf goede ideeën voor nieuwe of verbeterde reisinformatiediensten hebben geselecteerd. De prijs bestond uit een bijdrage om het idee te realiseren. Uitgangspunt is dat de reisinformatiediensten daarna zelfstandig kunnen voortbestaan.

Steeds meer informatie

De gezamenlijke overheden stimuleren de ontwikkeling van nieuwe diensten voor de reiziger ook door te bevorderen dat er steeds meer data beschikbaar komt. Bijvoorbeeld over maximumsnelheden, files, wegwerkzaamheden, de afhandelingstijd van incidenten, het OV, parkeren

en grote evenementen. Die data komt onder meer van uiteenlopende organisaties als verkeerscentrales, NDW, wegbeheerders en andere regionale en landelijke overheden en OV- organisaties.

Krachten gebundeld

ITS reisinformatiediensten komt voort uit het Beter Benutten programma van het ministerie van IenM. Tien Beter Benutten-regio’s werken daarbij samen: Arnhem-Nijmegen, Maastricht, Brabant, Haaglanden, Rotterdam, Groningen-Assen, Zwolle-Kampen, Midden-Nederland, Twente en Leeuwarden. De Stadsregio Arnhem Nijmegen voert namens deze partijen de regie.

Beter Benutten staat voor minder files, groei op het spoor en meer gebruik van vaarwegen, zodat de economie kan groeien. Rijk, regio en bedrijfsleven nemen samen in de drukste regio’s innovatieve maatregelen die de bereikbaarheid verbeteren.

Vragen over dit persbericht? Neem dan contact op met Désirée Florie.
Désirée Florie
Projectleider communicatie
Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief