Ga direct naar het artikel

Kansen voor slim goederenvervoer

Tijdens een slotmanifestatie op 18 mei presenteerde de projectgroep Goederenvervoer Maastricht de resultaten van de pilot 'De Beatrixhaven houdt Maastricht bereikbaar'. Doel van de pilot is Maastricht bereikbaar houden en met name de drukte op de A2 terug te dringen. Het project is uitgevoerd door Hogeschool Zuyd en Fontys ILEC bij acht bedrijven: Sappi, Mora, Mosa, Ankerpoort, Wessem Port Services, Steel Logistics, L'Ortye, en O-I Manufacturing.

Pilot goederenvervoer Maastricht-Bereikbaar opent ogen deelnemers

De pilot heeft deelnemers de ogen geopend voor maatregelen om de bereikbaarheid te verbeteren. Langere zwaardere vrachtautocombinaties (LZV’s), ook eco-combi’s genoemd, zijn bijvoorbeeld een alternatief voor reguliere vrachtauto’s bij grote omvangrijke goederenstromen binnen Nederland. Het gaat voornamelijk om goederenstromen vanaf de bedrijven richting logistieke (distributie)centra. Het verplaatsen van transport naar de dagrand- en nachtelijke uren biedt mogelijkheden voor dienstverleners. En we zien kansen voor het verschuiven van vervoer over de weg naar binnenvaart en spoor.

Deelnemende bedrijven (ver)mijden al in meer of mindere mate de ochtend- en avondspits. Spits mijden levert hen namelijk duidelijk efficiency voordelen op.

Door de pilot is er een platform gecreëerd waar bedrijven kennis en ervaring uitwisselen over logistieke onderwerpen. Zo adviseerden ervaringsdeskundigen van Van Gansewinkel, Sabic, Transwide en Hartog & Bikker de projectdeelnemers over nachtdistributie, de implementatie van time-slots en de inzet van LZV's. Deelnemers zochten elkaar op om meer te weten over elkaars logistieke inspanningen en Hogeschool Zuyd en Fontys ILEC brachten kennis in.
We willen dit platform in stand houden en uitbreiden met nieuwe bedrijven, overheden en kennisinstellingen.

Vragen over dit persbericht? Neem dan contact op met Désirée Florie.
Désirée Florie
Projectleider communicatie
Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief