Ga direct naar het artikel

Start fietscampagne ‘Staat ‘ie goed?’

Maastricht wil fietsers graag faciliteren. Daarom is onder meer de supermoderne ondergrondse fietsenstalling bij het Centraal Station aangelegd. Dagelijks maken al zo’n 1.500 fietsers hiervan gebruik. Bij de oude overdekte stalling stonden er vroeger zo’n 200 per dag. Dus we gaan vooruit. Maar er is ruimte voor meer! Dagelijks kunnen er 3.000 fietsen gestald worden. Bovengronds stallen is niet meer nodig. We kunnen samen de stationsomgeving bereikbaar houden en roepen dus iedereen op: ‘Staat ‘ie goed?’ Het campagnemateriaal is tweetalig en in het Engels vragen we aan de fietser: ‘Parked just right?’

Naar beneden

Inderdaad: je moeten even de tijd nemen om naar beneden te gaan. Maar dan staat je fiets wél overdekt en veilig. En de eerste 24 uur is gratis. Daarna betaal je 1,25 euro per dag. Je checkt simpel in met een OV-kaart. Heb je die (nog) niet? Dan kun je gebruik maken van een gratis leenkaart. Je staat dus nooit voor een gesloten deur. De openingstijden zijn ruim: 7 dagen per week, iedere dag vanaf een kwartier voor de eerste trein tot een kwartier na de laatste trein. Als die trein vertraging heeft, blijft de stalling langer open. En heb je een keer hulp nodig? Fietsband oppompen hoort ook nog bij de service.

Het gemak dient de mens zou je denken... Toch staan iedere dag nog honderden fietsen voor het station. Bewoners, bezoekers en ondernemers ergeren zich daaraan. Daarom start Maastricht Bereikbaar, in opdracht van gemeente Maastricht, op zaterdag 14 juli met de campagne ‘Staat ‘ie goed?’ Rondom het station worden drie grote billboards geplaatst om te wijzen op het gebruikersgemak van de ondergrondse stalling. Een promotieteam zal in de week van zaterdag 14 juli tot vrijdag 20 juli flyers uitdelen en fietsers oproepen vooral niet lukraak te parkeren. Reeds geparkeerde fietsen krijgen een symbolische groene of rode kaart met daarop info over het gebruik van de stalling. Parallel worden ondernemers bezocht om hen te informeren over de campagne en zo hun werknemers en klanten te stimuleren gebruik te maken van de ondergrondse stalling. Ook tijdens de INKOM op de informatiemarkt van maandag 20 augustus, zal Maastricht Bereikbaar studenten attenderen op het fietsgebruik in de stad.

Fietscoaches

In de maand september doen we er nog een schepje bovenop. Dan zullen fietscoaches de fietsers rondom het station en in de Stationsstraat, de Wyckerbrugstraat en Rechtstraat attenderen op de stallingsmogelijkheden in Wyck, inclusief de nieuwe ondergrondse stalling. Ze zullen ook het gesprek aangaan: Waarom maak je er wel of geen gebruik van? Verder komen er elders in Wyck als proef nieuwe parkeervakken voor fietsers die hun fiets maar even willen stallen voor bijvoorbeeld een snelle boodschap. De exacte plekken voor het kortparkeren zullen nog door de gemeente, na overleg met de ondernemers, worden aangewezen. Alle ervaringen worden dit najaar geëvalueerd en aangeboden aan het college.

Hij staat goed in de stalling!

Maastricht wil een gastvrije stad zijn; niet alleen voor fietsers, maar voor al onze inwoners en bezoekers. Daarom geven we fietsers de ruimte en faciliteren we ze waar we kunnen. Wethouder Gert-Jan Krabbendam van Mobiliteit: “Ik ben blij met deze campagne zodat straks iedereen weet van het gebruiksgemak van de ondergrondse stalling. Gewoontes doorbreken is lastig, maar ik reken erop dat we heel wat mensen kunnen overtuigen om hun fiets niet meer zomaar ergens neer te zetten.” De ervaringen en resultaten van de campagne en de inzet van fietscoaches worden geëvalueerd. De conclusies worden betrokken bij de inzet van verdere maatregelen (zoals handhaving).

Vragen over dit persbericht? Neem dan contact op met Désirée Florie.
Désirée Florie
Projectleider communicatie
Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief