Ga direct naar het artikel

Tiendaagse actie Maastricht Bereikbaar Deelnemers ‘Laat je auto staan’ bekend

De meeste deelnemers zijn mensen uit de regio,
die bijna dagelijks de auto gebruiken voor hun
woon-werkverkeer. Daarnaast zijn ook enkele ambassadeurs gevraagd om ervaringen met het openbaar vervoer en de (elektrische) fiets te delen. Aan de actie doen onder andere burgemeester Onno Hoes, directeur Vodafone Harry Odenhoven, wethouder Mobiliteit Albert Nuss en journalisten Laurens Bouvrie (Maastricht.gezien.nl )en Stefan Gybels (Dagblad De Limburger) mee.

Reacties van deelnemers

  • “Ik ben nieuwsgierig naar de e-bike, ik wil graag meer bewegen zonder bezweet op werk aan te komen.”
  • “Ik heb een bericht op Facebook gezet over de actie. Ik heb nog nooit zo veel reacties ontvangen.”
  • “Ik ben benieuwd hoe het is om mijn auto te laten staan en vooral in privé situatie. Hoe zal het zijn om kinderen naar voetbal te brengen? Wanneer en hoe ga ik boodschappen doen?”
  • “Mijn echtgenoot lachte toen ik zei dat ik meedoe aan deze actie. Ik zal laten zien dat ik tien dagen zonder mijn auto kan.”
  • “Ik vind het belangrijk om als ambassadeur te laten zien dat er alternatieven zijn voor de auto en dat het ook leuk is om te fietsen of reizen met OV.”

Op maandag 21 oktober om 09:00 uur leveren alle deelnemers op station Maastricht symbolisch hun autosleutels in. Vanaf dat moment kunnen zij tien dagen lang kennismaken met de trein (1e klas), bus, (elektrische) fiets en (elektrische) deelauto. Al deze vervoermiddelen zijn te gebruiken met het gemak van één pasje, de zakelijke Maastricht Bereikbaar OV-chipkaart. De deelnemers krijgen deze OV-chipkaart gedurende de actieperiode (maandag 21 oktober tot woensdag 30 oktober).

De actie ‘Laat je auto staan’ is geïnspireerd door het Low Car Diet idee van Urgenda. De landelijke Dag van de Duurzaamheid is voor Gemeente Maastricht, Maastricht Bereikbaar en partners de aanleiding om via deze breed opgezette campagne het delen van auto’s, in combinatie met openbaar vervoer en de (elektrische) fiets, te stimuleren. Gemiddeld staat de auto per dag 23 uur stil. Het delen van mobiliteit is duurzamer, goedkoper, schoner en schept ruimte op de weg en in de stad.

Voorzitter Stuurgroep Maastricht Bereikbaar, Albert Nuss: “We hebben het vaak over zaken als bereikbaarheid en luchtkwaliteit. Maar elke ochtend maken we zelf de keuze met welk vervoermiddel we gaan reizen. Twintig dappere Maastrichtenaren leveren nu hun autosleutels in en kiezen tien dagen voor een alternatief. Hun ervaringen gaan we delen en gebruiken in het programma Maastricht Bereikbaar.”

Vragen over dit persbericht? Neem dan contact op met Désirée Florie.
Désirée Florie
Projectleider communicatie
Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief